MF DNES

Česko počítá, o kolik snížit emise z letadel

- — Tomáš Cafourek

Povinné snižování emisí se nevyhne ani letecké dopravě. Podobně jako ostatní typy dopravy se i letadla budou muset uskrovnit a zapojit do povinné redukce 55 procent emisí škodlivin během následujíc­ích devíti let. Snížení se ovšem nevztahuje k dnešním hodnotám, ale k úrovni roku 1990, který Evropa určila jako milník v balíčku zelených opatření označované­m jako Fit for 55.

Experti z Centra dopravního výzkumu nyní řeší, kolik emisí letadla před třemi desítkami let skutečně vypouštěla. Zatímco v roce 2019 před propuknutí­m koronaviro­vé pandemie a následným utlumení leteckého provozu produkoval­o podle národní metodiky letectví v Česku 1,275 milionu tun oxidu uhličitého, v roce 1990 to byla podle odhadů zhruba polovina.

Na metodice, s jejíž pomocí se má skutečný pokles emisí vypočítáva­t, se ale ještě pracuje. Teprve potom se začne uvažovat o způsobu, jak se na cílovou hladinu dostat co nejrychlej­i.

„Možností ke snižování emisí v letectví je řada, ale všechny mají své limity. Nejjednodu­šší je optimaliza­ce provozu a obsazenost­i linek (ekonomické a ekologické), ale ta je pravděpodo­bně již na vysoké úrovni,“říká vedoucí oblasti udržitelné dopravy Centra dopravního výzkumu Leoš Pelikán.

„Další možností je optimaliza­ce rychlosti a letové hladiny. Uvažuje

eur

se o syntetický­ch palivech, vodíku a pro menší letouny o bateriích, ale to je vše velmi nejisté a hudba vzdálenějš­í budoucnost­i. Další formální možností je nákup emisních povolenek,“dodává Pelikán.

Provoz zdraží povolenky i daně

Kupování povolenek – čímž se fakticky snižování skleníkový­ch plynů přesune z letectví do jiných oblastí, kde to lze dělat jednodušej­i – má podle odhadů kompenzova­t 80 procent emisí vytvořenýc­h letadly v následujíc­ích letech. Bude to ale drahé. Cena povolenek se nyní pohybuje okolo 1 500 korun za tunu.

Finanční zátěž má od roku 2023 představov­at rovněž nová zelená daň na letecké palivo. Poplatek ve výši 460 eur za tunu (asi 11 700 korun) by měl podle představ Evropské komise snížit poptávku po létání o 11 procent.

Petr Kováč, letecký expert z poradenské společnost­i EY, uvádí, že unie plánuje na nové dani vybrat od dopravců 27 miliard eur ročně. „Myšlenka snižování emisí je správná. Kontroverz­ní je, jakým způsobem se to dělá. Podle studie nizozemské vlády se poptávka po letecké dopravě kvůli zavedení daně sníží jen krátkodobě, ve středně a dlouhodobé­m horizontu nebude mít zavedení daně z kerosenu žádný vliv,“tvrdí Kováč. Podle něj je navíc nefér zvyšovat finanční náklady oboru, který patří během doznívajíc­í koronaviro­vé pandemie mezi nejzasažen­ější.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Proti emisím Letecká doprava se na celosvětov­ých emisích CO2 způsobenýc­h lidskou činností podílí dvěma procenty.
Foto: Shuttersto­ck Proti emisím Letecká doprava se na celosvětov­ých emisích CO2 způsobenýc­h lidskou činností podílí dvěma procenty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia