MF DNES

Procházkov­á byla herečkou z časů noblesy

-

Ve věku 95 let zemřela herečka Zdenka Procházkov­á, která část svého života strávila mezi Prahou a Vídní. Ve filmu Lída Baarová si zahrála titulní hrdinku na sklonku života; navíc ji znala osobně. „Poprvé píšu dopis tam nahoru,“vyznal se režisér snímku Filip Renč. „Se smutkem, protože tě již nikdy neobejmu a nedám si s tebou koňak a doutník, i s vděčností, že jsem měl tu čest tě potkat a stát se tvým přítelem,“poděkoval herečce za její práci, srdce a humor.

Procházkov­á hrála i v Poslední aristokrat­ce, jejíž režisér Jiří Vejdělek napsal: „Zdenka Procházkov­á byla pracovitá, precizní, milá dáma s noblesou z doby, která odchází.“

Její studia konzervato­ře přerušila válka. Po ní získala hlavní roli ve filmu Mrtví mezi živými, kde se jejím hereckým a poté i životním partnerem stal Karel Höger. Vystřídala několik scén od Brna po soubor Městských divadel pražských, hostovala i v Národním divadle.

Na plátně se objevila v Daleké cestě, Písničce za groš, ve filmech Jak napálit advokáta a Upír z Ferratu či v seriálu Nemocnice na kraji města, působila jako konferenci­érka v Laterně Magice na výstavě Expo 58.

Díky dokonalé němčině pronikla na jeviště v Německu a Rakousku, na něž se soustředil­a, když se podruhé provdala za rakouského občana. Po jeho smrti cestovala mezi Prahou a Vídní, získala cenu za šíření české kultury a vydala knihu vzpomínek Na jevišti. (spa)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia