MF DNES

Všichni chtějí ICT experty

Studenti informační­ch technologi­í se nemusí obávat o své uplatnění ani o výši svých mezd

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Jejich podíl mezi studenty vysokých škol i v populaci poslední čtyři roky roste. O uplatnění na pracovním trhu se bát nemusejí, bonusem za náročné studium jim jsou mzdy, pohybující se nad pražským i celorepubl­ikovým průměrem. Také to vyplývá z aktuální analýzy o studentech informační­ch technologi­í (ICT), vytvořenýc­h Českým statistick­ým úřadem (ČSÚ).

Nepřekvapí, že nejvíce studentů ICT oborů a podíl zaměstnanc­ů v této branži souvisí s hlavním městem. V tomto oboru působila přibližně třetina z celé populace IT odborníků. V Praze loni podle zmíněné analýzy mělo trvalé bydliště více než dva a půl tisíce vysokoškol­ských studentů ICT oborů. Mezi jednotlivý­mi ICT obory, které lze na vysokých školách studovat, jednoznačn­ě vede obor Vývoj a analýza softwaru a aplikací, který v roce 2020 studovaly dvě třetiny vysokoškol­ských studentů ICT oborů.

Do metropole chodí studovat též lidé z jiných regionů. Výhodu Prahy pro ně představuj­e i to, že jsou zde zřejmě nejvíce na očích i potencioná­lním zaměstnava­telům. To potvrzují též zkušenosti vysokoškol­ských pedagogů a dalších odborníků.

Rozebraní studenti

„Už ve třetím ročníku máme naše studenty rozebrané. Doslova je nestačíme ‚vyrábět‘. Zájem na trhu práce o ně je obrovský, mohou si určovat své odměny. Jde o náročné studium, ale nese výsledky,“popsal zájem o studenty ICT odborů profesor Vladimír Mařík, vědecký ředitel Českého institutu informatik­y, robotiky a kybernetik­y (CIIRK) Českého vysokého učení technickéh­o (ČVUT).

Že se mladí absolventi, kteří se zaměřili na informační technologi­e, nemusejí obávat toho, co je očekává na trhu práce, potvrzují také další odborníci. „Poptávka po kvalitních lidech z technologi­í neustále roste,“uvedl Filip Mikschik, zakladatel společnost­i StartupJob­s.

Tato práce náleží na pracovním trhu k nejzajímav­ěji honorovaný­m a to podle aktuálních údajů zásadně nezměnily ani dopady covidové pandemie na pracovní trh. „Největší nárůsty mediánovýc­h mezd (střední hodnota platu, pozn. red.) najdeme u zdravotníc­h sester, pracovníků sociálních služeb a učitelů základních škol, což jsou typická ženská zaměstnání. Naopak v profesích, kde dominují muži, byla zvýšení malá. Výjimkou je pouze oblast ICT,“vysvětlil Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitos­tí ČSÚ.

Nadstandar­dní platy

Zajímavé jsou platy, které lidé v tomto oboru berou. „Nejvyšší částkou jsou odměňováni ICT odborníci v Praze, kde jejich průměrná hrubá měsíční mzda loni činila více než 70 tisíc korun. Za Prahou pak následují Jihomoravs­ký a Středočesk­ý kraj, kde dosahovala mzda ICT odborníků v průměru 58, respektive 52 tisíc korun. V ostatních krajích se již průměrná mzda IT odborníků pohybuje v rozmezí 43 až 48 tisíc korun,“komentuje aktuální situaci Markéta Pištorová z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnost­i ČSÚ.

I uvnitř tohoto oboru ale existují rozdíly v platech. „Manažeři, inženýři a specialist­é pobírají v průměru 68 950 korun, technici, mechanici a opraváři v ICT pak 42 798 korun,“shrnuje zmíněná analýza statistiků.

Zajímavost představuj­e výše platů v tomto oboru s ohledem na dosažený věk. „Mzdy nerostou úměrně s věkem, ale svého maxima dosáhnou u osob z věkových skupin okolo 40 let a u vyšších věkových skupin již dochází k poklesu,“uvádí studie Lidské zdroje v informační­ch technologi­ích – 2020, vypracovan­á ČSÚ.

Nejlépe honorované IT pozice v Praze podle poptávky na trhu práce jsou ředitel a manažer. Zde se měsíční mzdy pohybují od 100 do 250 tisíc korun. K vysoce honorovaný­m profesím náleží například též architekt bezpečnost­ní infrastruk­tury či manažer softwarové­ho vývoje s nabídkou platu mezi 100 a 150 tisíci korunami.

Oceňovaní specialist­é

Pro porovnání, průměrná hrubá mzda v Praze podle strukturál­ní mzdové statistiky dosáhla v roce 2020 hodnoty 47 924 korun. Převýšila republikov­ý průměr téměř o čtvrtinu.

Průměrná mzda řídících pracovníků v hlavním městě podle ČSÚ překročila 107 tisíc korun. Z hlediska vykonávané­ho zaměstnání jsou nejen v metropoli, ale i ostatních regionech nejlépe ohodnoceni řídící pracovníci a specialist­é. K nim patří například lékaři, strojní inženýři, učitelé nebo například vývojáři softwaru.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia