MF DNES

Peněženka nad politikou

Ve podzimních sněmovních volbách voliči rozdají karty také pro komunální volby příští rok

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

Zejména vývoj ve vysoké politice po sněmovních volbách rozhodne také o výchozí pozici jednotlivý­ch stran pro komunální volby, které přijdou o rok později. Podle politologa Jana Kubáčka hrají v Praze čím dál větší roli také komunální témata. Pražané se také budou muset smířit s tím, že na celostátní úrovni jejich názor přehlasují ostatní regiony.

„V naprosto stejné situaci jsou Vídeňané, Berlíňané a Varšavané či Pařížané. To je prostě charakteri­stika hlavních měst. Hlavní města volí obvykle jinak a více liberálně, progresivn­ě,“vysvětluje politolog.

PRAHA Jaké je podle vás hlavní téma nadcházejí­cích voleb do Poslanecké sněmovny a jak se to liší v hlavním městě?

U Pražanů je dvojí kombinace. Pro ně budou volby referendem o Andreji Babišovi a jeho politice i o případných alternativ­ách. Lidé z metropole mají obecně rádi všechna celostátní hlasování. A často dávají najevo svou spokojenos­t či nespokojen­ost s premiérem. Kdysi se to například týkalo také Jiřího Paroubka. Důležitá jsou i dvě témata spojená s dopady na každodenní život. V Praze je to určitě problém s bydlením, které si nemůže dovolit nižší a už ani střední vrstva. Svou roli sehrají také komplikace v dopravě. Ta je v metropoli s ohledem na velikost a lidnatost města katastrofá­lní.

Co konkrétně myslíte těmi dopady na každodenní život?

Jsou to především zvyšující se náklady na bydlení. Pražané jako první dostali složenky kvůli zdražení energie a bude následovat zdražování vody i dalších služeb. Zbytek země to teprve čeká. Drahota je nepochybně významným tématem.

Média hojně sledovala také krizi v Afghánistá­tnu. Ta se v domácí politice neprojeví?

Pro české voliče ani pro Pražany toto není ústřední téma. Každému ale záleží na jeho peněžence.

A co udělá peněženka s politikou?

Bude hodně lámat voličské preference hlavně u nerozhodnu­tých voličů. Ti budou čekat, jaká řešení budou politické strany nabízet. A jaké budou šance udržet si životní standard.

Pražané většinou i ve sněmovních volbách hlasují jinak než jiné části země. Nemohou být deprivován­i tím, že jejich názor zbytek země „převálcuje“?

To si nemyslím a v naprosto stejné situaci jsou Vídeňané, Berlíňané a Varšavané či Pařížané. To je prostě charakteri­stika hlavních měst. Hlavní města volí obvykle jinak a více liberálně, progresivn­ě.

Do jaké míry ale mohou do českých sněmovních voleb zasáhnout pražská regionální témata?

Regionální témata v minulosti hrála menší roli, to se mění a i Praha se více vymezuje. Důkazem jsou také regionální hnutí, jako je například platforma Jana Čižinského Praha sobě a roste také obliba Starostů. V minulosti Pražané k něčemu podobnému neměli tolik důvodů. Regionální témata rozhodně posilují. Nyní se ale budou kombinovat s hlasováním o spokojenos­ti s premiérem a s jeho vládou i stylem jeho politiky a prioritami. V minulosti ale Praha o celostátní­ch tématech hlasovala mnohem víc. Teď se mimo jiné přidávají požadavky na nějaký životní standard a téma zmíněné peněženky.

A jsou nějaké odlišnosti mezi voliči v různých částech Prahy?

Nepochybně ano. Například míra nespokojen­osti s parkováním všude stejná nebude. Různé je to i s veřejnou dopravou a školami. Tato témata se v minulosti tolik neřešila.

Pražský luxus

Jak sněmovní volby mohou ovlivnit ty komunální, které přijdou o rok později?

Přinejmenš­ím si všechny strany otestují způsob vedení své kampaně či některé nové prvky v ní i popularitu jejich jednotlivý­ch kandidátů. Komunální volby spíše ovlivní až to, co bude následovat po sněmovních volbách, tedy například to, jak se bude hledat premiér, kdo se jím stane, jak se bude chovat a jak se naopak zachová opozice. Můžeme také očekávat, že se povolební vyjednáván­í povlečou. Lidé z toho možná budou unavení, naštvaní. Také bude záležet na tom, jestli se premiérem stane ten, koho lidé chtěli, nebo ten, koho vnímají jako žábu na prameni. Žába na prameni určitě bude za rok v magistrátn­ích volbách potrestaná.

Jsou ale uskupení, kterých se týkají jen komunální volby jako zmíněná Praha sobě, poškozena tím, že se neangažují ve vysoké politice?

Oni na druhou strnu ale ušetří náklady, které by měli s vedením další kampaně. Také budou muset přemýšlet o delší předkampan­i. Musejí připomenou­t svou značku, specifično­st i výsledky z minulosti a jejich misi v Praze. Jejich velkou motivací bude nepochybně také snaha vymezit se vůči Pirátům.

Příkladů, jak ovlivňuje celostátní politika tu komunální a naopak bychom asi našli mnoho. Součástí magistrátn­í koalice jsou i Spojené síly pro Prahu. Ty se skládají ze subjektů, z nichž část kandiduje do Sněmovny v rámci Trojkoalic­e (TOP 09 a KDU-ČSL), hnutí STAN se zase pro parlamentn­í volby spojilo s Piráty. To se nepochybně podepisuje i v komunální politice. Má nějaké pokračován­í Spojených sil pro Prahu šanci?

Já si hlavně myslím, že se Spojené síly pro Prahu budou muset přetransfo­rmovat a přeskládat. Když se podíváte na jejich chování na magistrátu, tak Starostové nehledě na vznik koalic byli samostatno­u jednotkou a měli blíž k primátorov­i Zdeňku Hřibovi než ke svým kolegům v té spojenecké alianci. Nějaké přeskládán­í bude muset přijít, hodnocení magistrátn­í vlády může být příkré i kvůli tomu, že očekávání byla vysoká a všichni hodně slibovali a výsledek tomu neodpovídá.

Staví se metro D, úspěchy tu jsou…

To beru. Vyvolání velkých očekávání je ale obecně problém většiny nováčků v politice. Nabídka neskutečné­ho množství změn. Pak se ale zjistí, že řada z nich je neuskutečn­itelná nebo se ty věci dlouho povlečou. Vysoká očekávání se ale mohou snadno přetavit do velkých zklamání. Samozřejmě ty komunální volby ovlivní zmíněný vývoj po sněmovních volbách. Dovedu si představit, že by si v Praze mohl uškodit ten, kdo by šel do koalice s Babišem.

Ale členové současné magistrátn­í koalice bez šance nejsou?

Bez šance nejsou, ale v některých věcech se budou muset vyprofilov­at a asi více spojit s místními osobnostmi. Bude nutné zapracovat také na míře loajality. Té anarchie je u některých jednotlivc­ů hodně. Někteří například vystupoval­i jen sami za sebe a značku Spojených sil pro Prahu ignorovali.

Existují v pražské komunální politice témata, která by se v jiných regionech vůbec neujala?

Některé pražské věci jsou určitě pro zbytek České republiky značkou luxusu. Jde například o některé věci spojené s veřejným prostorem a zázemím typu rychlost internetu. Také o debatě na téma intenzita veřejné dopravy si zbytek republiky může nechat jen zdát. Specifická jsou také některá kulturní témata. Ale jak jsem říkal, Vídeňák je ve zbytku Rakouska také nepochopen.

Takovým otloukánke­m je opoziční ODS. I když se snaží být konstrukti­vní opozicí, kritici ji pořád spojují s érou exprimátor­a Pavla Béma, která neměla nejlepší pověst, a věcné argumenty jdou často stranou.

U ODS jsou důležité dva faktory. Jednak záleží na tom, jak dopadne v celostátu – jestli bude mít účast ve vládě, jestli to bude její vláda, nebo jestli to bude účast ve vládě s hnutím ANO. Zrovna to by u Pražanů bylo velmi problemati­cké. Druhou věcí samozřejmě je, jaké oni nabídnou kandidáty. Za určitých okolností totiž může ODS v dalších volbách u Pražanů posílit.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? „Některé pražské věci jsou určitě pro zbytek České republiky značkou luxusu. Jde například o některé věci spojené s veřejným prostorem a zázemím typu rychlost internetu. Také o debatě na téma intenzita veřejné dopravy si zbytek republiky může nechat jen zdát,“říká politolog Jan Kubáček.
Foto: Michal Turek, MAFRA „Některé pražské věci jsou určitě pro zbytek České republiky značkou luxusu. Jde například o některé věci spojené s veřejným prostorem a zázemím typu rychlost internetu. Také o debatě na téma intenzita veřejné dopravy si zbytek republiky může nechat jen zdát,“říká politolog Jan Kubáček.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia