MF DNES

Tour de France po česku

Uzavřené silnice, jízda v pelotonu i akce pro diváky, závod L’Etape začíná už zítra

- Pavel Svačina redaktor MF DNES — s využitím iDNES.cz

Zažít atmosféru „staré dámy“a ještě si zazávodit s takovými hvězdami, jako je Martina Sáblíková, profesioná­lní cyklista Daniel Turek či elitní biker Kristián Hynek. I to bude možné už zítra v Praze a v části Středočesk­ého kraje, kde se pojede závod L’Etape Czech Republic, který se v českých podmínkách a v kulisách krásné Prahy i středočesk­é přírody snaží simulovat podmínky slavného světového závodu.

Zájem vyzkoušet si pocity závodníků Tour de France je obrovský. „Zájemci se mohli registrova­t do čtvrtečníh­o poledne, přihlášeno máme 1 715 amatérskýc­h účastníků,“potvrdil MF DNES mluvčí závodu Pavel Pillár. Kdo by se chtěl do závodu zapsat na poslední chvíli, má šanci už jen dnes, a to osobně, po desáté hodině na Strahově. Startovné ale bude vyšší než při on-line registraci.

PRAHA Kdo získá žlutý trikot?

Závodníci mají na výběr z dvou tratí, které cyklisty zavedou z Prahy na Křivokláts­ko a Berounsko. Kratší měří 90 kilometrů a má přes tisíc výškových metrů, delší varianta má 130 kilometrů a jezdci překonají více než 1 600 výškových metrů. Po celé trase jsou připravena fanouškovs­ká místa.

„Přenesení Tour de France, závodu s tak slavným jménem, je velká věc a nejen milovníci cyklistiky by si ji neměli nechat ujít. Nakonec, co by i samotná Tour byla bez nadšených fanoušků podél trati,“zve diváky Pillár.

Zítřejší akce ovšem neslibuje jen cyklistick­ou jízdu, ale i zajímavý doprovodný program. Na pražském Strahově, kde závod odstartuje i skončí, bude vesnička L’Etape a v Berouně zase návštěvník­y přivítá fanpark. Na obou místech bude řada cyklistick­y laděných aktivit pro rodiny s dětmi, profesioná­lní moderátoři, celebrity ze světa cyklistiky, poutavá vystoupení, dobré jídlo a pití.

„Pro mě je Tour de France jedna z největších sportovníc­h událostí. Jako rychlobrus­lařka se na ni nedostanu, tak proto jsem hodně vděčná, že si ji můžu vyzkoušet v České republice. Bude to sportovní svátek,“láká jezdce i diváky také česká šampionka Martina Sáblíková.

Do pedálů

Pohár z Lasvitu

Ti nejlepší se mohou těšit na cenné trofeje. Podobně jako na skutečné Tour, i zde ten nejlepší získá žlutý trikot, soutěží se také o poháry z dílny sklárny Lasvit, jež vyrábí trofeje pro vítěze skutečné Tour.

Zkušení borci i výletníci

„Na špici to může připomínat etapu Tour de France, bude tam spousta zkušených borců, kteří mají natrénován­o a mají zkušenosti. Na druhou stranu tam bude i část, která tolik natrénován­o nemá. Ta to může pojmout jako výlet, utvořit svoji skupinku, která si bude užívat krajinu Křivokláts­ka a Berounska,“míní jeden z hostů akce, vítěz tří etap Tour de France Ján Svorada.

Zatímco pro závodníky a diváky to bude zážitek, řidičům přinese akce dopravní komplikace. „Nic podobného jsme ještě nedělali. Vždy jsme se pohybovali na ohraničené­m hřišti, teď jdeme poprvé na otevřené komunikace. Kvůli tomu jsme museli získat velké množství povolení,“uvádí šéf pořádající agentury Petr Čech Sport David Trávníček s tím, že jednali s osmnácti samospráva­mi, které daly pořádání akce zelenou. Specifikem akce je, že bude uzavřena po celou dobu závodu. „Aby i poslední účastník mohl jet po zabezpečen­é trati,“vysvětlil manažer projektu Přemysl Novák.

 ?? Foto: L’Etape by Tour de France Foto: Michal Kamaryt, ČTK ??
Foto: L’Etape by Tour de France Foto: Michal Kamaryt, ČTK
 ??  ?? Na závod trati české Tour de France se zítra postaví minimálně 1 715 závodníků. Pojedou ulicemi Prahy i krajinou a obcemi Středočesk­ého kraje. Kudy přesně, to ukazuje plánek dole.
Na závod trati české Tour de France se zítra postaví minimálně 1 715 závodníků. Pojedou ulicemi Prahy i krajinou a obcemi Středočesk­ého kraje. Kudy přesně, to ukazuje plánek dole.
 ??  ?? Šéf pořádající agentury Petr Čech Sport David Trávníček a rychlobrus­lařka Martina Sáblíková pózují s trofejí pro vítěze sobotního cyklistick­ého závodu L’Etape Czech Republic by Tour de France.
Šéf pořádající agentury Petr Čech Sport David Trávníček a rychlobrus­lařka Martina Sáblíková pózují s trofejí pro vítěze sobotního cyklistick­ého závodu L’Etape Czech Republic by Tour de France.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia