MF DNES

Ten nejhorší scénář

Měl to být krásný čtvrtek, jenže český fotbal zvadl. A Slavia je bez Evropské ligy

- David Čermák reportér MF DNES ve Varšavě

Sám věděl, že je zle. Okamžitě. Jakmile došlápl na holeň záložníka Martinse, tušil, co bude následovat. Takže když mu zasvítila před očima červená karta, ani neprotesto­val, odevzdaně sklopil hlavu a pomalu odkráčel do kabiny.

Tolikrát byl v minulé sezoně Tomáš Holeš, záložník fotbalové Slavie, za hrdinu. Včera spadl do smutné role: nešťastným faulem ze třetí minuty spoluhráče odsoudil k celozápaso­vému oslabení.

K trestu, který Slavii zřejmě stál postup do Evropské ligy.

Rvát se celé utkání proti nažhavené Legii Varšava v deseti, narychlo měnit plány a pokusit se o zázrak?

Nejdřív se zdálo, že tahle zapeklitá slávistick­á mise skončí happy endem, ale konečný výsledek zní: Legia – Slavia 2:1.

To po domácí remíze 2:2 znamená, že český šampion bude hrát jen Konferenčn­í ligu, až třetí nejvýznamn­ější pohárovou soutěž, která si teprve hledá místo na mapě. Slavia mířila výš, to rozhodně. Lepší představy měli o čtvrtečním večeru i v Plzni, Viktorii nestačilo proti CSKA Sofia ani domácí vítězství 2:0 a z pohárů je venku.

Zůstal Jablonec, který až nečekaně suverénně vyřadil v boji o Konferenčn­í ligu Žilinu. V osudí dnes bude spolu se Slavií, Sparta se dozví soupeře pro Evropskou ligu.

Tu by brali i slávisté, ačkoli nejdřív snili o Lize mistrů. Nakonec na ně zbyla nejskromně­jší útěcha, přitom to pro ně včera ve Varšavě dlouho nevypadalo beznadějně. Po otřesu na úvod se srovnali, první poločas celkem v klidu ubránili a na jeho konci senzačně trestali.

V tu chvíli se zdálo, že se bude psát poutavý příběh Nigerijce Ekpaie. Záložník, který se předtím nechytil v Plzni ani v Budějovicí­ch, těsně před pauzou krásně napálil odražený míč pravačkou prudce do vinglu a narvaný stadion jedinkrát za devadesát minut ztichl.

Jen na pár vteřin.

Nejdřív o poločase z reprodukto­rů zaduněl v Polsku oblíbený Jožin z bažin a pak už zase polští ultras, kteří se museli kvůli trestu přesunout ze severní tribuny Žyleta na jižní, spustili pekelný ryk.

Atmosféra brala dech, ostatní fanoušci se přidávali, několik jich proniklo i na místa pro novináře a po třinácti minutách druhého poločasu točili šálami nad hlavou po vyrovnávac­ím gólu Emreliho.

Ázerbájdžá­nský útočník, který Slavii zatápěl už v Edenu, jásal za deset minut znovu, když lízl balon ve vápně a jinak výtečný brankář Kolář nestačil reagovat. Hotovo!

Velká škoda pro Slavii, protože Legia určitě nebyla soupeřem, přes kterého by nevedla cesta dál. Český mistr si dvojzápas pokazil už doma, v odvetě si zavařil brzkým vyloučením, ale ozvaly se i jiné bolístky.

Hlavně proměňován­í šancí, to je bída. Čest slávistům, že si i v deseti vytvořili několik tutovek, jenže k čemu to, když všechny zazdili?

Hlavně útočník Tecl, který v pohárech neskóroval sedm (!) let a naposledy se v Evropě trefil ještě v dresu Plzně. Včera zmatkoval znovu, dvakrát běžel sám na bránu, dvakrát zbrkle pálil do gólmana.

A protože Olayinka v nastavení z jasné pozice ani netrefil bránu, naplnil se pro český fotbal nejhorší možný scénář, který včera reálně připadal v úvahu.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Červená karta ve třetí minutě Slávista Tomáš Holeš (v bleděmodré­m za rozhodčím) byl vyloučen brzy po začátku utkání za zákrok na Martinse. Slavia vedla, ale Legia otočila.
Foto: Profimedia.cz Červená karta ve třetí minutě Slávista Tomáš Holeš (v bleděmodré­m za rozhodčím) byl vyloučen brzy po začátku utkání za zákrok na Martinse. Slavia vedla, ale Legia otočila.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia