MF DNES

Hradci hrozilo vyřazení. Nezaplatil 10 tisíc

Hokejová extraliga se už za pár týdnů mohla rozjet bez Hradce Králové. Na svazu se jednalo o jeho vyloučení

- Robert Rampa hokejový reportér MF DNES

Hlasovat o vyřazení hokejového klubu z nejvyšší české soutěže kvůli zapomenuté pokutě deset tisíc korun?

Ano, je to kuriózní situace, ale opravdu se stala.

Začátkem srpna ji výkonný výbor svazu řešil na mimořádném zasedání v případě Hradce Králové, který minulý rok zapomněl zaplatit pokutu za obránce Filipa Hronka kritizujíc­ího rozhodčí.

Východočeš­i následně neuvedli desetitisí­cový dluh v červnové situační zprávě, a právě proto se dle licenčního řádu situace řešila na nejvyšších místech.

Zjištění MF DNES potvrdil během včerejška generální manažer Hradce Králové Aleš Kmoníček i ředitel extraligy Josef Řezníček.

„Hlasování bylo formální záležitost,“řekl Řezníček. Všech šest přítomných na jednání se vyjádřilo proti hradeckému vyřazení.

Případ teď míří k discipliná­rní komisi. „Pokuta od ní se může podle minulých případů navýšit v procentech,“míní Řezníček.

Znamená to snad, že by si v hradeckém klubu oddechli? „S celým postupem zcela zásadně nesouhlasí­me, což jsem sdělil řediteli i zástupci discipliná­rní komise,“vymezuje se Kmoníček.

Jak se vůbec Hradec do nynějšího problému dostal?

Mountfield 24. listopadu hostil v rámci 9. kola Oceláře z Třince. Hosté vyhráli 3:0, jenže Hronkovi přišlo, že prvnímu gólu předcházel ofsajd, a tak prohlásil: „To byla komedie dneska! Nemám k tomu slov, tohle jsem ještě nezažil. Nevím, jestli je to dovolené, ale normálně se někdo zbláznil.“

Jak později komise rozhodčích uznala, třinecký Martin Růžička před první brankou opravdu stál v ofsajdu, jenže v den zápasu hráč nesmí rozhodčí jakkoliv komentovat. Proto Hradec za Hronkova slova pokutu dostal. Zaplatit ji měl do konce prosince 2020.

„Klub takové pokuty, pokud se netýkají filmování, platí za hráče. My jsme to s Filipem řešili, jenže jak odjel (zpět do NHL), zapomněli jsme ji zaplatit,“vysvětluje Kmoníček.

I proto se v červnu 2021 při podávání situační zprávy o ekonomické­m stavu klubu tento dluh nikde neobjevil. Kmoníček chybu uznává, ale vadí mu, že mu ředitel extraligy pokutu v dalších měsících nepřipomně­l a při zjištění nedostatku během kontroly rovnou poslal dopis, že se bude muset mimořádně sejít výkonný výbor a hlasovat o vyřazení Hradce ze soutěže.

„Může se stát, že to (pokuta) propadlo a ani jeden jsme si toho nevšimli,“reaguje Řezníček.

Ředitel extraligy klubům pokutu připomínat nemusí. V případě situačních zpráv však licenční řád hovoří v bodu 3.4, že v případě nedostatku v situační zprávě „vyzve ředitel TELH do 10 pracovních dnů od jejího předložení dotčený klub formou doporučené­ho dopisu k odstranění nedostatků“. Klub je následně povinen nedostatek odstranit do pěti pracovních dnů od doručení výzvy.

Kmoníček tvrdí, že ani v tomto případě ředitel extraligy klub neinformov­al. Celá záležitost má spíše kuriózní nádech a Hradec se o svou účast v příštím extraligov­ém ročníku bát nemusí. Vstoupí do něj podle plánu 10. září na ledě Liberce.

Brzy by však měl za administra­tivní pochybení obdržet od discipliná­rní komise peněžitý trest.

S celým postupem zcela zásadně nesouhlasí­me. Aleš Kmoníček generální manažer Hradce

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia