MF DNES

Kdo smí česat ovoce u silnic

Na Vysočině mají podrobný ceník. Jablka jsou nejlevnějš­í.

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

Je to každoroční dilema milovníků ovoce. Na jedné straně mají prázdné zavařovací sklenice a sudy na kvas. Na druhé straně chodí kolem obsypaných ovocných stromů u silnic, které provokují k očesání. Jenže pozor – komu strom nepatří, toho nejsou ani plody.

Stromové aleje patří většinou správcům komunikací. U dálnic a silnic 1. třídy ve správě ŘSD se moc ovoce tak jako tak nesbírá. Jiná je ale situace u silnic 2. a 3. tříd, které mají na starosti kraje. O tom, jestli si zájemce může ovoce v klidu odvézt, pak rozhodují správy krajských silnic a jejich pohled zdaleka není jednotný.

Své ovoce si hlídají například silničáři v Olomouckém kraji. „Už se stalo, že jsme někoho přistihli, že nám trhá ovoce ze stromů. Řešíme to prozatím domluvou. Nevím o tom, že by nám někdo organizova­l nájezdy na stromy,“říká Tomáš Vaida, provozní náměstek Správy silnic Olomouckéh­o kraje.

Silničáři sice nabízejí po dohodě stromy k očesání, je ale nutné zaplatit. Poplatek je fixní – padesát korun za strom. Pokud česáč nezaplatí, dopouští se přestupku, a když ho někdo chytí, může dostat pokutu.

Nejdražší jsou švestky

Ještě propracova­nější systém na česání mají silničáři na Vysočině. Tam jsou poplatky rozdělené dokonce zvlášť podle druhu ovocného stromu. Nejlevnějš­í jsou jabloně, třešně a višně, které je možné očesat za 30 korun na jeden strom.

Hrušně, ořechy a jeřabiny stojí 50 korun. Nejdražší jsou švestky, které jsou nejoblíben­ější surovinou na výrobu domácích pálenek.

U těch musí za strom zájemce zaplatit stovku. Záleží i na množství plodů, s nímž je člověk načapán.

„Nemáme vůbec nic proti těm, kteří si natrhají dva pytlíky ovoce pro vlastní potřebu. Plody by zůstaly na stromě, postupně opadaly a auta by je rozjezdila,“vysvětluje vedoucí oddělení správy majetku krajských silničářů Ivana Mojžyšková.

„Nelíbí se nám ale velkosběra­či, kteří bez povolení otrhají hned několik stromů najednou a na majetku silničářů pak sami vydělávají,“dodává Mojžyšková.

Ideální je podle silničářů zamluvit si strom třeba měsíc před předpoklád­anou úrodou. Po rezervaci zájemce dostane speciální cedulku, kterou může na strom zavěsit, aby

Nelíbí se nám ale velkosběra­či, kteří bez povolení otrhají hned několik stromů najednou a na majetku silničářů pak sami vydělávají.

bylo jasné, že úroda je zabraná. Až plody dozrají, může si je odvézt. Že nebude někdo rychlejší, mu však garantovat nikdo nedokáže. I poctivci se tak může stát, že mu předplacen­ou úrodu někdo vyfoukne.

Divoký sběr

Na druhou stranu většina krajů se k ovoci u silnic staví mnohem benevolent­něji.

„Systém, který by sběr ovoce u cest řešil, u nás neexistuje. Když ho někdo bude sklízet, určitě ho za to nebudeme kárat. Bude mít možnost,“krčí rameny jednatel Správy a údržby silnic Zlínska Libor Lukáš. Dodává ale, že sám by se do sběru nepustil. „Slivovici ze švestek, které rostou podél cest, bych nepálil,“dodává Lukáš.

Jinde se silničáři neobávají ani tak o ušlé zisky jako spíše o bezpečnost. Pohyb blízko silnice může být přece jenom zbytečným rizikem. A tak vznikají paradoxy jako v Královéhra­deckém kraji.

Tam sice sběr u silnice zpoplatněn­ý není, ale zájemci by stejně měli o povolení zažádat. A pravděpodo­bně budou mít smůlu. „Ve většině případů k tomu souhlas nedáváme,“říká místní koordináto­r Správy silnic Martin Neuwirth. Důvodem je právě obava o bezpečnost.

S přispěním regionální­ch redakcí

 ??  ??
 ??  ?? Přestupek? Za svévolné otrhání stromu u silnice může přijít i pokuta. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Přestupek? Za svévolné otrhání stromu u silnice může přijít i pokuta. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia