MF DNES

Roušky budou minimálně do podzimu

-

Mají hygienici odhad, jak se bude nákaza na podzim vyvíjet?

Vycházíme z predikcí vydávaných profesorem Ladislavem Duškem (zdravotnic­ký statistik). Mají tři možné varianty. Teď jsme někde mezi nižší a střední variantou a pevně doufám, že to takhle zůstane. Záleží na nás a na rouškách, jestli to s nimi ještě vydržíme.

A taky díky proočkovan­osti by už nemělo být tolik vážných případů…

Ta situace musí být jiná. Vezměte si, kolik máme lidí nemocných. Kolik lidí onemocnělo a neví o tom. K tomu 65 procent je očkovaných. To se musí projevit. Prostě musí.

Proč se nemůžeme alespoň vrátit k obyčejným rouškám, ale musíme pořád nosit respirátor nebo nanoroušku?

Jsou na to data. Lidé jsou schopní stejnou ochranu úst nosit týdny. Rouška by se měla vyměnit, hned jak navlhne.

Jinými slovy, lepší nosit respirátor týdny než roušku.

Optimální je to měnit. Jakmile to navlhne, je potřeba to vyměnit.

Máme tedy šíření nákazy pod kontrolou?

Vzdušnou nákazu nelze mít zcela pod kontrolou. Ve světě se dosud podařilo vymýtit pouze pravé neštovice. Ty se ale nešířily vzdušnou cestou a byly na první pohled viditelné. Všichni je měli na obličeji. Tady ale 80 procent lidí nemá příznaky onemocnění a nedokážeme se účinně vůči této infekci bránit. U vzdušné nákazy těžko dohledáte u většiny lidí zdroj. Když je to v rodině nebo na pracovišti, odhalit to dokážeme, ale pak tu máme spoustu náhodných kontaktů. Vy odejdete od nás, půjdete na další reportáže a těžko pak přesně zjistit, kdo vás mohl nakazit.

Kdyby se na podzim situace zhoršila, jaký bude krizový scénář, co se stane, uzavře?

Ministerst­vo zdravotnic­tví má zpracované postupy. Vždycky to bude vycházet z aktuální situace. Pokud třeba v Praze máme nejvíce nakažených ve věkové skupině 25–29, pak by v případě krizových scénářů byla opatření zaměřena především na tuto skupinu.

Za měsíc budou volby a politici slibují, že už nikdy nezavřou školy, že se nezavřou obchody. Proto se ptáme vás, odborníka, co by bylo to první?

Troufám si říct, že základní školy to nebudou. Nevím, co by se muselo stát, aby se opět zavřely školy. Mohou přijít nějaká opatření, ale uzavírat se nebudou.

Bude to podobné jako v chřipkové sezoně. Bude se snižovat mobilita, děti nebudou chodit do kina, nebudou školní olympiády... Nebudou se potkávat děti, které by se normálně potkaly.

A pokud mluvíte o opatřeních pro skupinu pod třicet, co by to bylo, uzavírání hospod, klubů?

Spíše testy u zaměstnava­tele, tahle skupina už chodí do zaměstnání, takže testy, roušky... Velmi restriktiv­ní opatření, jako je uzavírání klubů, je to poslední a nemívají plošný dopad. Ten mají právě ty testy. Pokud mluvíme o téhle skupině, pak je třeba zdůraznit, že je málo očkovaná.

Když se vás 1. března 2020 Lidové noviny ptaly, jestli je ČR na vir připravená, odpověděla jste: „Ano, je. Všechny mechanismy fungují.“Nevzala byste to dnes zpátky?

My jsme byli připravení. Integrovan­ý systém cvičil na letišti, věděli jsme, co si máme obléct, měli jsme zásobu roušek... ale ten masakr nás naprosto semlel.

Čtyřicet zaměstnanc­ů odboru epidemiolo­gie nebylo schopno denně vyřídit dva tisíce nových případů. V první fázi jsme se všichni snažili tlumit paniku, vysvětlit, že první pacient není důvod k panice. Taky z dnešního pohledu byl první lockdown zbytečně dlouhý a naopak opatření na podzim měla být přísnější. Ale to dokážeme analyzovat až s odstupem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia