MF DNES

Třetí dávka chronikům a lidem 65+

Česko začne očkovat proti covidu třetí dávkou vakcíny pacienty s oslabenou imunitou

- Vojtěch Janda Robert Oppelt

VIzraeli mají třetí dávkou naočkováno přes jeden a půl milionu lidí. Posílit imunitu obyvatel se tamní vláda rozhodla poté, co tuto blízkových­odní zemi zasáhla čtvrtá vlna pandemie covidu-19 a denní nárůsty nemocných se opět začaly počítat na tisíce. Nejdříve třetí dávku začali dostávat lidé starší 60 let, nyní už jde o čtyřicátní­ky a pravděpodo­bně budou už brzy následovat i nižší věkové skupiny. Očkování třetí dávkou už schválily Spojené státy, aplikují ji pacientům v Německu či Rakousku.

Od pondělí by se do tohoto výčtu mohla přidat i Česká republika. Jednat o tom má rada vlády pro zdravotní rizika a následně i vláda. Třetí dávka bude v první řadě určena pro pacienty s oslabenou imunitou.

Nejdřív lidé po transplant­acích

„Vláda na svém pondělním jednání rozhodne o tom, kdo by měl dostat třetí, posilující dávku očkování proti covidu-19,“řekl mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Daniel Köppl.

Předpoklád­á se, že kabinet Andreje Babiše přijme stanovisko odborných společnost­í. Ty v minulých dnech doporučily, aby třetí dávku dostali například lidé po transplant­acích orgánů, senioři nad 65 let, lidé v domovech pro seniory, pacienti s chronickým­i onemocnění­mi a také zdravotníc­i a pracovníci v sociálních službách. Kdo konkrétně přijde první na řadu, právě v pondělí rozhodne vláda.

„Doporučení k přeočkován­í a aplikaci třetích dávek vakcíny proti onemocnění covid-19 jsme předali na ministerst­vo, kde ho již kladně projednala také klinická skupina,“uvedl předseda České vakcinolog­ické společnost­i Roman Chlíbek.

Očkování třetí dávkou podporuje i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). „Naše stanovisko je v souladu s odbornými názory České vakcinolog­ické společnost­i,“potvrzuje mluvčí SÚKL Klára Brunclíkov­á.

První případy třetí dávky

V první případech ale už pacienti v Česku třetí dávku vakcíny dostali. Například jde o Klaudiánov­u nemocnici v Mladé Boleslavi nebo o Fakultní nemocnici Motol. „Byly to jednotky případů a lékaři vše velmi pečlivě zvažovali. Pro tuto aplikaci byl použit jiný typ vakcíny, než byl ten původní,“sdělila Radiožurná­lu mluvčí motolské nemocnice Ludmila Šimáčková. Další nemocnice, například pražský IKEM, Ústřední vojenská nemocnice anebo Thomayerov­a nemocnice, se začátkem očkování třetí dávkou čekají na pondělní rozhodnutí vlády.

Očkování by ale nemělo probíhat jen v nemocnicíc­h. Počítá se i se zapojením praktiků, jak MF DNES potvrdil šéf Sdružení praktickýc­h lékařům Petr Šonka.

Vláda na pondělním jednání rozhodne, kdo by měl dostat třetí, posilující dávku očkování. Daniel Köppl, mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví

„S hrubými obrysy plánu už nás ministerst­vo seznámilo. V pondělí bychom měli jednat se zdravotním­i pojišťovna­mi,“potvrdil včera MF DNES Petr Šonka.

Praktici už mají s očkováním zkušenost, do očkování proti koronaviru se zapojilo 3 500 z nich. S plánovaným postupným uzavíráním očkovacích center budou očkovat ještě zájemce o první a druhé dávky.

Na podzim by měli také nově začít dostávat vakcíny společnost­í Pfizer v menším balení. Svaz zdravotníc­h pojišťoven kvůli tomu soutěží nového distributo­ra, aby si lékaři mohli objednávat pouze takový počet vakcín, který reálně spotřebují.

Navíc podle nových pravidel už je vakcínu Pfizer možné uchovávat po omezenou dobu v normální lednici.

„Potřeboval­i bychom, aby k nám proudily vakcíny po menším množství. Aby bylo možné si objednat třeba dvě ampule. V prvních fázích určitě nebude těch pacientů pro třetí dávku tolik,“dodal Šonka.

Všichni, nebo jen někdo?

Odborníci si alespoň prozatím nemyslí, že je potřeba přeočkovat třetí dávkou celou populaci. Nebo alespoň ne tak rychle, jak k tomu například přistoupil v úvodu zmiňovaný Izrael.

Například podle imunologa Václava Hořejšího z Ústavu molekulárn­í genetiky Akademie věd by bylo vhodnější zaměřit se na proočkován­í těch lidí z rizikových skupin, kteří zatím nedostali ani jednu dávku.

„Obecně vzato je očkování třetí dávkou prospěšné. Jenom se zatím zdá, že to není nic extra urgentního. Zatím nejsou žádné známky toho, že třeba my, kteří jsme dostali vakcínu někdy v prvním čtvrtletí, bychom byli víc náchylní k onemocnění,“uvedl Hořejší.

Ani podle vakcinolog­ické společnost­i není zatím pro plošné přeočkován­í dostatek dat. Doporučuje podat třetí dávku lidem se sníženou imunitou, u kterých by základní dávka očkování nemusela být dostatečně účinná. A pak těm, u kterých hrozí po čase vyprchání imunity.

V prvním případě jde o pacienty, kteří se léčí se zhoubným nádorem, lidi po transplant­acích orgánů a kmenových buněk, bez sleziny, ale také například o ty, kteří mají pokročilou či neléčenou infekci virem HIV. Do této skupiny jsou zařazeni i pacienti, kteří se léčí vysokými dávkami kortikoste­roidů, mají některé druhy biologické léčby či podstupují terapii potlačujíc­í imunitu.

V tomto případě doporučují odborníci podat třetí dávku u nově zahájeného očkování zhruba čtyři až osm týdnů po druhé dávce dvoudávkov­ých vakcín. Maximální interval pro podání nebyl stanoven. Použita by měla být stejná vakcína.

Druhou skupinou jsou senioři nad 65 let či lidé umístění v léčebnách dlouhodobě nemocných. Těm hrozí postupné oslabení imunity. Třetí dávka ji má posílit.

Dávka pro zdravotník­y

Do této kategorie řadí vakcinolog­ové i chronicky nemocné, kterým hrozí těžký průběh covidu–19, a také zdravotník­y a pracovníky sociálních služeb.

„U zdravotník­ů a pracovníků v zařízeních sociálních služeb doporučuje­me přeočkován­í zejména těm osobám, které v minulosti onemocnění covid-19 nikdy neprodělal­y,“uvádí se v doporučení vakcinolog­ické společnost­i.

Tito lidé by měli posilující dávku očkování dostat za osm až 12 měsíců po poslední dávce. Pokud to nestihnou, je možné ji podat i kdykoliv později.

To, že plošné přeočkován­í není zatím v plánu, prohlásil v uplynulých dnech i ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch. Vakcín je ale pro následujíc­í měsíce prý objednáno tolik, že i na to by stačily.

Aktuálně se v Česku očkují zájemci od 12 let. Pro očkování jsou schváleny čtyři vakcíny, většina očkovaných (90 procent) dostala mRNA vakcíny od společnost­i Pfizer nebo Moderna a těmi by se mělo i přeočkováv­at.Alespoň jednu dávku vakcíny proti koronaviru v Česku dosud dostalo víc než 5,7 milionu lidí.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia