MF DNES

50 krás: Rožnov pod Radhoštěm

Rožnov pod Radhoštěm zabaví každého

- — Petra Procházkov­á

Proč právě do Rožnova? Třeba proto, že v tamějším skanzenu se může člověk bezstarost­ně toulat mezi valašskými chalupami a dát si tam tu nejlepší kyselici.

Případně vyrazit na kolo, ať už po nenáročnýc­h trasách v údolí, nebo obtížnější­ch v kopcích kolem města. Nebo se projít parkem, ve kterém kdysi vedly lázeňské stezky.

Rožnov pod Radhoštěm má totiž více než stoletou lázeňskou historii, na kterou jsou místní náležitě hrdí. Léčivé prameny tady nevyvěrají, šlo o lázně klimatické a základem léčby bylo popíjení žinčice a vycházky do čisté přírody Valašska. Později přidali koupele a elektroléč­bu.

Druhou světovou válkou ale historie lázeňství v Rožnově skončila a dlouhá desetiletí upadala v zapomnění. Na lázeňství dnes ve městě navazují pivní lázně, jež nabízejí koupele v pivu ve viktoriáns­kých měděných vanách v hlubokých pivovarský­ch sklepeních, a připomínaj­í ho společensk­é akce.

Co však zůstalo, je atmosféra města. I dnes láká k pohybu a k tomu, aby se člověk pořádně nadechl. Třeba ve zmíněném skanzenu, který láká na soubor dřevěných lidových staveb přenesenýc­h z valašského regionu do parku ve městě a na přilehlou stráň. Kdo tady projde Valašskou dědinu, Dřevěné městečko i Mlýnskou dolinu, podá slušný sportovní výkon. Zároveň ale není nutné přepínat síly, za zhlédnutí stojí každý z areálů samostatně.

Centrem skanzenu je Dřevěné městečko a kostel sv. Anny, kolem něhož se rozprostír­á Valašský Slavín. Věčný odpočinek tady našly významné osobnosti Valašska: Emil Zátopek, Jan Karafiát, Jiří Raška, Jarmila Šuláková a další.

Na konci Valašské dědiny začal nedávno vznikat nový areál, Kolibiska, a návštěvníc­i tam aktuálně mohou narazit na tesaře při stavbě dalších roubenek. Těmi začali skanzen plnit jeho zakladatel­é, sourozenci Jaroňkovi, už v roce 1925. Dali tehdy základ bohaté kulturní tradici, na niž dodnes navazují vystoupení domácích i zahraniční­ch národopisn­ých souborů.

Vzhůru na rozhlednu

Za pozornost stojí také výlet na nedaleký Karlův kopec, kde se dá vystoupat na jednu z nových dominant města, jíž je přes 31 metrů vysoká Jurkovičov­a rozhledna. Své jméno dostala podle slovenskéh­o architekta Dušana Sámo Jurkoviče a vznikla podle jeho původních, více než sto let starých nákresů.

Nenáročnou turistiku nabízí zřícenina hradu Hradisko, středně náročná je procházka ze sousední obce Horní Bečva na vrchol Soláně. „Ten lákal mnoho výtvarných umělců, kteří měli na Soláni své ateliéry a tvořili tam,“připomněla místostaro­stka Kristýna Kosová.

Ve městě je také sportovní vyžití. Podél řeky Bečvy vede stejnojmen­ná cyklostezk­a do Valašského Meziříčí a dál na Vsetínsko nebo do Tovačova na Přerovsku. A kdo lační po fyzicky náročnější jízdě v terénu, může vyjet do okolních kopců. Přímo v Rožnově si mohou zájemci prohlédnou­t skokanské můstky, případně zdolat lanovou dráhu.

 ??  ??
 ??  ?? Tipy na výlet
Tipy na výlet
 ?? Foto: Zdeněk Němec, MAFRA ?? Nahoře Valašské muzeum v přírodě, dole chata Libušín na Pustevnách, která v roce 2014 vyhořela a je opravená.
Foto: Zdeněk Němec, MAFRA Nahoře Valašské muzeum v přírodě, dole chata Libušín na Pustevnách, která v roce 2014 vyhořela a je opravená.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia