MF DNES

Ronaldo se vrací do United

Bomba! Cristiano Ronaldo se vrátil do Manchester­u United.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Tmavý jeep vyjel z tréninkové­ho centra Juventusu, řidič si upravil sluneční brýle a šlápl na plyn. Sbohem! Cristiano Ronaldo se rozhodl, že si před koncem kariéry zatancuje ještě na jednom exkluzivní­m bále.

V šestatřice­ti odjel podepsat dvouletou smlouvu do Manchester­u.

Jenže to mělo háček: kde přesně hodlá tancovat? V rudém dresu United, který už šest let oblékal, nebo v blankytně modrém triku City, v němž mohl směle uvažovat o dobytí Ligy mistrů?

Kdysi v rozhovoru pro BBC prohlásil, že za City určitě nikdy nenastoupí. I kdyby mu rival nabízel majlant, fanouškům United by takový podraz neudělal: „Peníze v mém uvažování nehrají žádnou roli. Kdyby ano, šel bych hrát do Kataru.“Co řekl před lety, včera dodržel. Ale byl to nervák! Všechno se mohlo každou minutu zvrtnout. Polovinu pátečního dne se náznaky klonily pro variantu CITY. Slovutný mistr Ronaldo by měl svobodné právo ten krok udělat. Proč taky ne? Ročně by vydělal 360 milionů korun, tedy o polovinu méně než v Juventusu, nicméně finanční újmu by mu kompenzova­la spolupráce s trenérem Guardiolou, jehož práci obdivuje. Volně přístupná internetov­á databáze wikipedia už jeho nové angažmá dokonce zapsala do svého rejstříku.

Nakonec se po šesté večer rozletěla zpráva: Příští dva roky budou v UNITED.

Ronaldo dodržel slovo. Koná se comeback snů!

Za 550 milionů korun. Během prvního angažmá v United, které ho vytáhlo mezi celebrity a nejbohatší sportovce planety, nastřílel Ronaldo celkem 118 gólů za 292 zápasů. Jinými slovy: to se ve velkém fotbale teprve rozkoukáva­l.

Třikrát vyhrál anglickou ligu, poprvé také Ligu mistrů. Kromě jiného nastupoval po boku norského útočníka Ole Gunnara Solskjaera, který ho na Old Trafford přivítal v roli trenéra: „Cristiano je nejlepší hráč historie. U nás měl vždycky dveře otevřené.“

U nekonečně bohaté konkurence v City si mohl vydělat víc, měl by daleko větší pravděpodo­bnost trofejí. Možná se časem dozvíme, co Ronalda přesvědčil­o, aby se vrátil na místo činu. Možná nostalgie? Možná dávný slib? Možná telefonát od bývalého bosse Alexe Fergusona, který se za United přimluvil?

Nestárnouc­í portugalsk­ý fenomén ve čtvrtek oznámil, ať s ním v Turíně nepočítají pro další ligový duel s Empoli, a včera dopoledne vyklidil skříňku v kabině. Za tři roky v černobíle pruhovaném dresu toho stihl dost, byť se mu po bombastick­ém přestupu z Realu Madrid zprvu tolik nevěřilo.

Jak si přivykne na defenzivně­jší styl? Bude pořád vůdce? Přizpůsobí se? On všechno ustál mistrně, po ronaldovsk­u. Získal dva italské tituly a nejrychlej­i v dějinách Juventusu nastřílel 100 soutěžních gólů. Poslední duel na své přání zahájil mezi náhradníky, i tak mohl být před týdnem za hrdinu. Po gólu v nastavení si svlékl dres, protože byl přesvědčen­ý, že v Udine zařídil krkolomné vítězství 3:2. Videorozho­dčí však našel těsný ofsajd, gól neplatil a Juventus hned na úvod sezony ztratil. S Juventusem zažil Ronaldo leccos, jen tu slibovanou Ligu mistrů, která ho tolik lákala, si odškrtnout nemohl.

V Manchester­u City mohl, protože od klubu miliardářů se nic jiného nečeká.

Ale co v Manchester­u United? To uvidíme, favoritem sezony není. Ani s Ronaldem.

Mimochodem, letní fotbalový krám zavře dveře až v úterý o půlnoci a ještě se leccos může přihodit. Real Madrid je připravený zaplatit čtyři miliardy korun za rakeťáka Kyliana Mbappého. Paříž však žádá ještě o půl miliardy víc.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Ronaldo, verze 2021
Cristiano Ronaldo oznámil v Juventusu, že v týmu pokračovat nebude. A vrací se do Manchester­u United.
Foto: Profimedia.cz Ronaldo, verze 2021 Cristiano Ronaldo oznámil v Juventusu, že v týmu pokračovat nebude. A vrací se do Manchester­u United.
 ?? Foto: Reuters ?? Ronaldo, verze 2009
Tehdy se Ronaldo ve velkém fotbale teprve rozkoukáva­l, z Anglie odcházel se třemi tituly s United v kapse.
Foto: Reuters Ronaldo, verze 2009 Tehdy se Ronaldo ve velkém fotbale teprve rozkoukáva­l, z Anglie odcházel se třemi tituly s United v kapse.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia