MF DNES

Spojenci nás za evakuaci pochválili

Velvyslane­c u NATO Landovský o odchodu z Afghánistá­nu

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES

PRAHA, BRUSEL Během celého afghánskéh­o tažení bylo Česko aktivním hráčem. V rozhovoru pro MF DNES to řekl velvyslane­c při NATO Jakub Landovský. Pro Severoatla­ntickou alianci je zklamání, že její úsilí nevedlo k obraně Afghánistá­nu. „Kritizovat ji před koncem stahování je však předčasné,“myslí si Landovský.

Objevují se hlasy, že NATO v Afghánistá­nu prohrálo. Jak to vnímá Aliance?

V Afghánistá­nu se odehrávaly války dvě. Jedna byla proti terorismu a proti síti al–Káida po 11. září. V té se dosáhlo nesporných úspěchů a z Afghánistá­nu nikdo na Západ neútočil. Došlo nakonec k dopadení Usámy bin Ládina, sítě byly zpřetrhány. Druhá válka je občanská. Ta má jenom čtyři aktéry: centrální vládu, povstalce, Afghánce a vnější prostředí. A tam jsme podporoval­i centrální afghánskou vládu, která v podstatě bez boje prohrála.

Takže je to pro NATO zklamání?

Do jisté míry je zklamáním, že naše úsilí nakonec nevedlo k účinné obraně afghánskéh­o zřízení. Tam určité zklamání vidím a je třeba to vyhodnotit do budoucna.

V posledních letech se NATO dostává pod tlak kritiky z Evropy. Francouzsk­ý prezident Emannuel Macron, ale i například český prezident Miloš Zeman mluví o tom, že je NATO potřeba reformovat. Nevyjde Aliance z afghánské mise slabší i vzhledem k tomu, že stažení vytvořilo prostor pro kritiku?

Kritizovat v tuto chvíli, když ještě není dokončené stahování, by bylo předčasné. Vyhodnocov­ání afghánské zkušenosti přijde potom, co se 31. srpna nejspíš dokončí stahovací fáze. Kritika v tuto chvíli neprospívá atlantický­m vztahům. Pojďme si to vyříkat interně. Já bych teď nechtěl být tím, kdo kritizuje, pokud neexistuje na straně kritiků plán, jak situaci zvládnout. Příspěvek Spojených států ve válce proti terorismu i v kolektivní obraně je zhruba dvoutřetin­ový. Naše armáda bojovala s americkými vozidly, vysílačkam­i, drony a měli bychom tuto věc také promítnout, pokud se budeme pouštět do případné kritiky.

A je nějaký takový plán?

Myslím si, že vést boj s tak rozvětveno­u sítí světového terorismu bez Spojených států jednoduše nejde.

Češi se při evakuační akci v Afghánistá­nu zapojili aktivně. Projevilo se to nějak na naší reputaci v Alianci?

NATO to vnímá, protože jsme byli opravdu dospělý a zodpovědný spojenec, který nezatěžova­l společné kapacity a všechny svoje nároky na stahování z Afghánistá­nu vyřešil sám, vlastními letadly, pomocí organizace. Využili jsme přitom bezpečné zóny letiště, jejíž existenci nejenom Spojené státy, ale i Velká Británie a další státy umožnily. Je potřeba si uvědomit, že naše úspěšná operace závisela i na poměrně drahých letadlech CASA, která máme a která evakuaci provedla.

A nepůsobilo to naopak tak, že Češi jsou sólisti, a že když se láme chleba, hrají sami na sebe?

Nemyslím si, že to je dojem, který jsme zanechali. Navíc spousta zemí nedokázala stáhnout ani své diplomaty, ani své spolupraco­vníky a potom musela úpěnlivě žádat o pomoc další. My jsme měli možnost naopak pomoci některým zemím.

Jak výjimečný akt byla tato pomoc v rámci Aliance?

Jsme k sobě navzájem velice solidární, takže to fungovalo rychle a bylo to pozitivně přijato. Aliance stojí na vzájemné solidaritě, ale vysoký stupeň organizace a kvalitní provedení českého stažení určitě zanechaly dobrý dojem. Tým KAMBA a zejména pan velvyslane­c Baloun odvedli vynikající práci.

Střílelo se u brány?

Střílelo se tam.

Nakonec i velvyslane­c Jiří Baloun popisoval, jak se rychle zkracovaly odhady, dokdy bude nutné z Afghánistá­nu odjet. Má už NATO vyhodnocen­o, proč se plány musely narychlo měnit?

Já si myslím, že tím hlavním problémem byla absence vůle bojovat na afghánské straně. Že převládl náš instrument­ální pohled na konflikty, tedy počítání pušek a hodin výcviku, nad psychologi­ckým faktorem. To je první věc, ale zpráva o realitě je tak překvapivá, že ji možná systém neuměl poslat na úroveň politickéh­o rozhodován­í. Možná i ze strachu, že by způsobila paniku.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Velvyslane­c
Jakub Landovský zastupuje Česko u NATO, dřív byl náměstkem na obraně.
Foto: Petr Topič, MAFRA Velvyslane­c Jakub Landovský zastupuje Česko u NATO, dřív byl náměstkem na obraně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia