MF DNES

Steinmeier si v Ústí prohlédl expozici Naši Němci a odjel

-

ÚSTÍ NAD LABEM Německý prezident Frank Walter Steinmeier si včera prohlédl v muzeu v Ústí nad Labem expozici „Naši Němci“věnovanou česko–německému soužití.

V severočesk­ém městě se zastavil na závěr své třídenní návštěvy České republiky. Do Berlína odpoledne odjel vlakem. Po železnici do Prahy ve středu také přijel.

„Děkuji za jeho třídenní oficiální návštěvu, která se opravdu povedla. Jsem rád, že jsme ušli tak dlouhou cestu,“uvedl ministr zahraničí Jakub Kulhánek, který se v Ústí s prezidente­m rozloučil.

Prezident s chotí se po přivítání v muzeu podepsali do pamětní knihy města.

„Pomineme–li naše české prezidenty, tak po císařské návštěvě v roce 1901 je to z našeho pohledu nejvýznamn­ější návštěva, kterou v této budově a v našem městě hostíme,“ředitel ústeckého muzea Václav Houfek.

Výstavou, která se veřejnosti otevře v říjnu, provedl návštěvu Petr Koura, ředitel společnost­i Collegium Bohemicum, jež má expozici na starosti. „Prezidents­ký pár expozice zaujala, kdyby nejel vlak, zdrželi by se déle,“řekl Koura.

Steinmeier převzal faksimile první stránky rukopisu knihy Franze Kafky Zámek.

Včera německý prezident ještě v Praze absolvoval i setkání s premiérem Andrejem Babišem a prohlédl si Český institut informatik­y, robotiky a kybernetik­y na ČVUT. (ČTK)

 ?? Foto: MAFRA ?? Státníci
Steinmeier se setkal i s premiérem Babišem
Foto: MAFRA Státníci Steinmeier se setkal i s premiérem Babišem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia