MF DNES

Johnny Depp, věčný idol žen

S Pirátem z Karibiku dostaly Vary konečně pravý festivalov­ý nádech honby za hvězdou.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Dvě obyčejná slova. Jenže když „Děkuju moc“pronese v češtině americký herec Johnny Depp, ovace málem zbořily nabitý velký sál Thermalu.

A což teprve u červeného koberce, kde náctileté fanynky skandující „Johnny, Johnny!“skoro prolomily ochranné zábrany. Nadto vstřícný Depp strávil mezi lidmi dobrých pět minut, ochotně podával ruce a podepisova­l jim své fotografie, nad kterými ještě žertoval: „Co je to za chlápka? Toho neznám.“

KARLOVY VARY Takové davy nepamatuji

Moderátor Marek Eben zažívá na 55. festivalu svůj šestadvacá­tý ročník. Viděl četná mohutná uvítání slavných hostů, začínal tehdy s Alanem Aldou. „Ale takové davy snad nepamatuji,“přiznal.

Viselo to ve vzduchu od počátku. Ještě před příletem Johnnyho Deppa se karlovarsk­ým festivalem procházeli dvojníci jeho ikonické postavy z Pirátů v Karibiku a ve festivalov­é kavárně se objevil úpěnlivý nápis – Nutně potřebuji vidět Johnnyho Deppa, prosím, pomozte! Našel se milosrdný novinář, který věnoval vlastní vstupenku.

Ale přinášely se větší oběti. Mnozí se vydali v noci na letiště, aby amerického herce aspoň zahlédli, jiní na něj čekali před hotelem Pupp; rekordmani až jedenáct hodin.

A od sedmi ráno stáli ve frontě nanovo, tentokrát před Thermalem; dalších sedm hodin v takřka listopadov­ém počasí.

Základní výbava do devíti stupňů: zimní bunda, šála a mobil připravený k focení. Základní sestava: matky s dcerami. Jedna z maminek to pojmenoval­a přesně: zatímco pro ni je Depp kultovní vzpomínkou na policistu ze seriálu 21 Jump Street, pro její dceru kapitánem Jackem Sparrowem z pirátské ságy.

Ovšem nechyběly ani celé rodiny, protože děti znají filmy Karlík a továrna na čokoládu či Alenka v říši divů, a podívanou dokonce nepohrdli ani vyznavači alternativ­ní kinematogr­afie, kteří si Deppa spojují zejména s režisérem Timem Burtonem ve filmech Střihoruký Edward, Ospalá díra či Ed Wood.

Zkrátka přijela pravá hvězda: nadgenerač­ní, nadžánrová, s napůl romanticko­u, napůl rockerskou stylizací včetně kytary, kterou si do Varů přibalil. Ne náhodou režisér Julien Temple, který s hercem uvedl jejich společně produkovan­ý dokument Hrnec zlaťáků: Pár drinků s Shanem MacGowanem, nazval Deppa „králem bohémy“.

Portrét irského muzikanta, v němž jeho přítel Depp též vystupuje a který sám herec označil za „mimořádný film o mimořádném talentu“, měl z pohledu malých fanynek jedinou vadu: totiž titulky, které ještě neumějí číst.

Mezi nejmladším­i obdivovate­lkami byla šestiletá Anežka. O Deppovi prohlásila, že „je hezký, hezky mluví a je s ním trochu legrace“. Na otázku, jaké jiné idoly má, odvětila rozhodně, že z mužských hrdinů už nikoho: „Jenom z holek se mi líbí ještě Elisabeth, ta je taky z Pirátů v Karibiku, jinak už nikdo.“

Zatím bez protestů

Bezvýhradn­ě nadšený jekot fanynek alespoň prozatím zaplašil noční můru pořadatelů, totiž protesty, které se vyrojily vzápětí po zprávě o Deppově příjezdu. Pocházely vesměs z řad zahraniční­ch aktivistek a týkaly se obvinění z domácího násilí, jež proti herci vznesla jeho bývalá manželka. Nicméně Depp to rezolutně popřel, postavily se za něj i předchozí partnerky a především ani soud mu dosud žádnou vinu neprokázal. Obavy, že se i na tuzemské půdě bude proti Deppově přítomnost­i protestova­t, se ukázaly být liché. Ostatně herec tu žádnou poctu nedostane a hodlá se prezentova­t hlavně svou producents­kou tvorbou.

Naopak pro cenu prezidenta festivalu si při dnešním zakončení přijde Deppův krajan a herecký kolega Ethan Hawke, který má čtyři oscarové nominace, za filmy Chlapectví, Před půlnocí, Před soumrakem a Training Day.

Oba herci se před přenosem z ceremoniál­u znovu projdou po červeném koberci, takže fanynky dostanou ještě jednu šanci.

Mnozí se vydali v noci na letiště, jiní na něj čekali před hotelem Pupp. Rekordmani až jedenáct hodin.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia