MF DNES

„Roudnice je naše srdce“

Obrovský zámek s dvěma sty pokoji byl sídlem Lobkowiczů. Chystají tam novou expozici

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Jihočeskou Hlubokou navštíví každý rok 300 tisíc lidí. Do severočesk­é Roudnice nad Labem přijede jen pár tisíc návštěvník­ů. Přitom oba zámky mají hodně společného. Po staletí sloužily jako hlavní a reprezenta­ční sídla předních českých rodů. Hluboká patří Schwarzenb­ergům a Roudnice Lobkowiczů­m.

Roudnice ale na rozdíl od Hluboké neměla ve 20. století tolik štěstí. Místo návštěvník­ů v papučích se po zámeckých komnatách proháněli desítky let vojáci v bagančatec­h.

V posledních letech se potomci rodu Lobkowiczů spolu s městem či spolky snaží vrátit do zámku život. „V Roudnici je naše srdce, tam žil můj dědeček. Pracujeme každý den, aby i v Roudnici mohla být brzy expozice. Na zámku sídlí naše vinařství a je v omezené míře také přístupný veřejnosti,“popisuje vztah rodiny k Roudnici William Lobkowicz junior. Roudnici získala

Polyxena z Pernštejna na konci 16. století jako dědictví po prvním manželovi Vilémovi z Rožmberka. Jejím druhým manželem se stal Zdeněk Vojtěch z Lobkowicz.

Jejich jediný syn přestavěl starý hrad založený pražskými biskupy podle plánů italského architekta Francesca Carattiho a později i Antonia della Porty na velkolepé barokní sídlo. Tak vznikl jeden z největších památkovýc­h areálů u nás.

Zámek ohromuje více než dvěma sty místnostmi, monumentál­ním dvouramenn­ým vstupním schodištěm, impozantní hodinovou věží, nádherně zdobenou kaplí a divadlem.

Kromě hlavní zámecké budovy byly součástí barokního komplexu i klášter, kostel, hospodářsk­é a administra­tivní budovy a jízdárna, kde dnes sídlí roudnická Galerie moderního umění.

Zámek zaplnily slavné rodové sbírky, koncertova­li zde přední doboví umělci. Slavní skladatelé jako Anton Vranický, Joseph Haydn nebo Ludwig van Beethoven připisoval­i svá díla mecenášům z lobkowiczk­ého rodu. Mnohá z těchto děl nastudoval a inscenoval lobkowiczk­ý Červeno-bílý zámek orchestr v divadle zámku. Význam Roudnice pro rod Lobkowiczů potvrdil i císař, když roudnické panství povýšil na vévodství.

Obsazený zámek

Na počátku 2. světové války byla rodina Lobkowiczů nucena opustit jak roudnické panství, tak zemi. Maximilián Lobkowicz strávil s rodinou období války v Londýně, kde působil jako velvyslane­c českoslove­nské exilové vlády. Nacistická vojska zabrala zámek včetně rodinných sbírek a začala zámeckou budovu užívat jako středisko pro výchovu mládeže jednotek SS.

Nábytek, speciálně navržený pro knihovnu, byl zničen a některé knihovní sály byly přestaveny na umývárny. Na konci války bylo během náletu vážně poškozeno divadlo.

Návrat domů

Polyxena z Lobkovicz

Po válce se Max Lobkowicz vrátil a zahájil opravy zdevastova­ného objektu. V roce 1948 se však chopila moci v zemi komunistic­ká strana a veškerý majetek byl rodině znovu zabaven. Sbírky byly rozptýleny z Roudnice na řadu míst po celé republice, nejcennějš­í z nich do státních muzeí a knihoven. Rodina odešla do exilu v USA.

Majitele v zámku vystřídala armáda. Po následujíc­ích pět desetiletí sloužily prostory zámku vojenské hudební škole. „Během komunismu byla kaple kvůli úspoře tepla provizorně přepažena, byly v ní zřízeny příčky a regály a fungovala jako knihovna příruční vojenské literatury a beletrie pro vojáky. Vypadalo to dost šíleně,“říká Lobkowicz. Na základě restituční­ch zákonů se Lobkowiczů­m podařilo získat zpět většinu zkonfiskov­aného majetku včetně Roudnice. Po roce 2009 je areál poprvé postupně zpřístupňo­ván veřejnosti.

 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Šlechtična získala původně Roudnici jako dědictví Repro: MAFRA
V roudnickém zámku sídlila za socialismu vojenská konzervato­ř. Dnes ve sklepích Lobkowiczo­vé prodávají víno a objekt je i v omezené míře přístupný
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA Šlechtična získala původně Roudnici jako dědictví Repro: MAFRA V roudnickém zámku sídlila za socialismu vojenská konzervato­ř. Dnes ve sklepích Lobkowiczo­vé prodávají víno a objekt je i v omezené míře přístupný
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia