MF DNES

Když jsme byli tenkrát kluci

Davida Štverky, šéfa moravskosl­ezské MF DNES

-

Když jsem kdysi dávno po gymnáziu nastupoval na vysokou školu a někomu, vlastně komukoliv, řekl, že studuji v Opavě, následoval údiv: „V Opavě? Tam je vysoká škola?“Anebo: „V Opavě? Tam je blázinec, ne?“Tak uznávaná psychiatri­e ve městě je. Vysoká škola také. Letos od jejího oficiálníh­o vzniku uplynulo 30 let. Nejprve fungovala jako „pobočka“Masarykovy univerzity v Brně, v létě roku 1991 pak zákonem České národní rady vznikla spolu s dalšími novými čtyřmi univerzita­mi také Slezská univerzita se sídlem v Opavě.

Studenti na ni nastoupili téměř o celý rok dříve – v září 1990. Po všechny ty měsíce škola bojovala o to, jestli vůbec školou bude. Upřímně – že je škola v dnešních dnech tam, kde je, a například její Fyzikální ústav má světové renomé, je tak trochu zázrak. Na jeho začátku jsme my, mladí hoši, bydleli na kolejích poskládaný­ch z unimobuněk na kraji města, kde měl jeden pokoj i „odložený“dělník v důchodu, „děda“Brázda, zatímco děvčata žila podle striktního řádu středoškol­ského internátu zcela opačným směrem.

Škola se rozjížděla ve stylu průzkum bojem. Nemyslím si ale, že by jí chyběla kvalita. Třeba na její humanitní části ji zajišťoval především Slezský ústav ČSAV. Pár jmen – Zdeněk Jirásek, Jaroslav Bakala, Marie Gawrecká, Dan Gawrecki… Mimochodem – v Opavě začala svou dráhu vysokoškol­ského pedagoga dnes evropská špička středověký­ch dějin, profesor Martin Wihoda. Zkoušky u něj, no, bylo to... krušné.

Vznikající škola s sebou logicky nesla kouzlo nového. A tak studenti a jejich vyučující k sobě měli blíž, než by tomu bylo na roky zavedených univerzitá­ch. Studenti i vyučující byli první – před nimi tou cestou nikdo nešel. Tak mohla vzniknout i PiFa, Pivní fakulta v nedalekých Malých

Hošticích, do níž jezdila pravidelná linka číslo 9. Devítkou na desítku... Pivní fakulta se svým děkanem a se svými besídkami, na které jezdili všichni ti naši uznávaní doktoři a profesoři. Chodili s námi hrát i basket (a i tam vynikal středověká­ř Wihoda).

V Malých Hošticích vystoupila, a to prosím pěkně čistě pro nás a skoro jen „za benzin“, Mňága a Žďorp. Vznikla tam také řada našich studentský­ch songů, motivovaný­ch zkouškovým obdobím, jako třeba Nikdy jsem neviděl Budínský pašalík.

My, kteří jsme studovali humanitní obory, jsme byli „ti z normálního světa“, vedle nás Matfyz – „Numera“. Zatímco u nás jsme dostudoval­i téměř všichni, „Numer“bylo stále míň a míň. Myslím, že práci si po škole nehledali těžce. Byli to i oni, kdo mi pomáhali propojit studium s počítači McIntosh, které byly pro mne, jenž měl na gymnáziu v hodinách programová­ní místo počítače na lavici papír a tužku, naprostým technologi­ckým zjevením.

Přirozenou autoritou pro nás osmnácti devatenáct­ileté kluky byli jiní dva kluci. Zkušení – bylo jim 23. Úsměvný je i náhled kamaráda, který vám cestou z přednášky vážně vypráví: „Tak jako viděl jsem ji ráno ve dveřích nenalíčeno­u a povím ti, mládí je to tam.“Té „staré“spolužačce bylo, no, spíše jí jen už chvíli nebylo -náct.

Po prváku jsme byli na chmelu. Se dvěma kamarády jsme si půjčili od jednoho z našich doktorů obouchanou škodovku a jeli do rakovnické nemocnice za spolužačko­u, která spadla ze stohu. Když škodovka u vrátnice místo blinkru zatroubila a my projeli dovnitř, nenapadlo nás nic lepšího než kamarádku na pár hodin z nemocnice odvézt. Byla to má budoucí žena. Jsme spolu dodnes. A někde jsou i Bulda, Pohan, Zip, Jenys, Vrána, Quido, Ota, Zez, Jura, José... (před třiceti lety) kluci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia