MF DNES

Skončí Tomio Okamura jako Miroslav Sládek?

- Milan Hamerský právník a politolog

Nikdy nic nikdo nemá míti za definitivn­í… Říjnové volby do Poslanecké sněmovny budou napínavé. Jediná strana ale nefiguruje ani v soubojích o vítězství, ani o přežití. Hnutí Svoboda a přímá demokracie má jisté čtvrté místo, a proto není vlastně zajímavé. Skutečně?

Předseda SPD Tomio Okamura je oprávněně kritizován za politickou vypočítavo­st. Když se mu to hodí, hlasuje s opozicí, jindy podpoří vládní návrh a jindy jde proti všem jako jediná „skutečná opozice“. Okamura nemá šanci ani ambici volby vyhrát, ba ani bojovat o přední místa. Chce si udržet pozici vlivné opoziční strany s možností dělat politické obchody. I když v posledních průzkumech oslabil (třeba jen sedm procent podle agentury Median), podobně jako Piráti, nezdá se, že by jeho politický projekt měl problémy uspět ve volbách. Zdání však může klamat.

Varování z roku 1998

Hnutí SPD překonalo v minulých volbách deset procent a v průzkumech se udržuje bezpečně nad hranicí pěti, kolem níž balancují socialisté či komunisté. Pokud se dělají průzkumy u koalice Spolu za jednotlivé strany, pohybují se kolem této hranice i lidovci a TOP 09. Okamura je mnohem pragmatičt­ější než jeho předchůdce z 90. let, lídr radikální opozice Miroslav Sládek, předseda republikán­ů (resp. Sdružení pro republiku – Republikán­ské strany Českoslove­nska). Osud republikán­ů, které volby v roce 1998 nečekaně dostaly z malostrans­kých paláců do bezvýznamn­osti, může být ale pro SPD varováním.

Prezident Václav Havel ukončil éru porevolučn­ího nadšení vyhlášením „blbé nálady“ v roce 1997. Menšinová vláda Václava Klause byla po trápení vnitřními spory nahrazena úřednickou vládou v lednu 1998. Pravice se dostala do krize a zklamání z demokracie bylo velké. Sládek před volbami v červnu 1998 oblepil republiku billboardy s českou vlajkou se softrasist­ickými hesly. Průzkumy mu standardně dávaly kolem osmi procent – a to v době, kdy ještě část voličů svoje preference v průzkumech více skrývala. Předpoklád­alo se, že skutečná podpora republikán­ů bude vyšší, přes deset procent.

Slibuji, co neprosadím

Volební výsledek republikán­ů těsně pod čtyři procenta byl proto šokem. Příčiny neúspěchu radikálů v roce 1998 jsou přitom přítomné i dnes a ohrožují zdánlivě jistou pozici SPD. Předseda ČSSD Miloš Zeman mluvil tehdy opakovaně o voličích republikán­ů jako o zdivočelýc­h sociálních demokratec­h, radikály si získal i slovy o „spálené zemi“. Andrej Babiš si zase ráznou kritikou Pirátů řekl o voliče sympatizuj­ící s SPD a tuto kartu bude držet celou kampaň. Vy snad chcete mít v bytě uprchlíka? Čím by to Okamura přebil? Televize Nova v roce 1998 několikrát ukázala vilu Miroslava Sládka – a tím oslabila jeho sebestyliz­aci jako mluvčího chudých. A důležitá tři procenta tehdy získala jeho přímá konkurence, Důchodci za životní jistoty.

Okamura překvapivě sociální kartu nechává komunistům. Jeho pragmatism­us vůči hnutí ANO a vládě vytváří prostor pro radikály vedené poslancem Janem Volným v tandemu s Janou Bobošíkovo­u, kteří jedou na vlně kritiky vládního boje s covidem. Protikorup­ční agendu si přivlastní Přísaha Roberta Šlachty, který bude těžit i z neokoukano­sti a jemuž už průzkumy dávají šanci na zvolení. Třetím slabým Okamurovým místem je, že jeho voliči vědí, že nic z toho, co říká, neprosadí, protože se s ním nikdo nechce domluvit. Sládek mluvil někdy vtipně, dokonce vtipněji než Miloš Zeman, ale také jen planě. A poslední kapkou je okoukanost. Okamura se stal senátorem již v říjnu 2012, poslancem pak v letech 2013 a 2017. Devět let v politice je hodně a jen stálice jako Klaus či Zeman si dokázaly udržet podporu a vracet se po neúspěších opět na výsluní.

Proč jít volit Okamuru?

Tomio Okamura má velký skrytý problém. Průzkumy mu dávají podporu, která jeho příznivce nezvedne od televize. Nehrozí mu ani výhra, ani neúspěch, ani účast ve vládě. Jeho konkurenti jsou neokoukaní, hlasitěji křičí nebo mají reálnou možnost prosadit svůj program.

Pokud nechce Okamura skončit jako Sládek, musí najít a svým voličům sdělit důvod, proč by jej měli znovu volit a odmítnout lákavé konkurenčn­í nabídky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia