MF DNES

Kanibalky pokračují, samce tu nahradí starci

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Dost razantně vletěl před třemi lety režisér David Drábek do dramaturgi­e Městských divadel pražských. V Rokoku zrežíroval svůj vlastní text Kanibalky: Soumrak samců, aby divákům nabídl silně satirické představen­í s Vandou Hybnerovou a Jiřím Hánou.

Kanibalky se nyní vracejí, v druhém díle s podtitulem Soumrak starců se detektivov­é Iggy a Diana představí deset let poté. „Hlavní hrdinky se trochu proměnily: jedna je po operaci z muže na ženu a druhá se propila do ještě větších problémů než v prvním díle,“přibližuje David Drábek. „Znovu je dá dohromady nový případ. Narazí na člověka, který se snaží vydělávat na starých lidech. Příběh se totiž odehrává v době, kdy je seniorů třikrát víc než lidí v produktivn­ím věku.“

Břitší a nelítostně­jší

Vanda Hybnerová si tak pod Drábkem už podruhé zahraje postavu Iggy podléhajíc­í alkoholové sebedestru­kci. „Je to pro Vandu velké sólo. My na sebe velmi slyšíme. Neskutečné, v jaké je kondici,“pochvaluje si režisér opakovanou účast známé herečky. Jiří Hána však po odchodu z Městských divadel pražských nemohl pro natáčení a další práci garantovat termíny, Drábek jej proto nahradil Alešem Bílíkem. „Druhé Kanibalky jsem už psal s myšlenkou, že to bude jiná postava. Jak se navíc Diana proměnila v ženu, ubylo humoru a nastoupila taková almodóvaro­vská rovina,“dodává režisér k celkové proměně druhého hrdiny.

Kanibalky II, které budou stejně jako první díl plné narážek na současný svět, měly mít původně premiéru už před rokem, Drábek přesto text nijak upravovat nemusel. „Vlastně bych měl mít radost, že ta satira je po koroně ještě břitší, nelítostně­jší, až hororová. Nebylo potřeba nic měnit ani dodávat.“

V prvním díle se diváci dočkali i mnoha narážek na současné politiky v čele s Klausem či Okamurou. „V druhém to není tak podstatné, zaobírá se více kritikou populismu a hlavně vytváření si byznysu z lidí, kteří se nemůžou bránit. Seniorům se můžeme smát, že na všechno naletí, ale zároveň to jsou naši dědečkové, maminky, tety,“uvažuje režisér o novince, která má v Rokoku premiéru dnes večer.

Drábkovi navíc tento týden vyšla v nakladatel­ství Akropolis prozaická prvotina Ochechule. „Je to vlastně moje autobiogra­fie, která začíná v okamžiku mé smrti a pokračuje dál,“shrnuje režisér. „Zvláštní fantasy, sci-fi, průzkum terénu, který nás všechny čeká. V něčem je to dekamerons­ké. Čtenář zde najde můj styl, ale poprvé v próze,“dodává Drábek.

 ?? Foto: Patrik Borecký ?? Soumrak starců
Eva Leinwebero­vá a Vanda Hybnerová v představen­í Kanibalky II, které je ode dneška k vidění v Rokoku.
Foto: Patrik Borecký Soumrak starců Eva Leinwebero­vá a Vanda Hybnerová v představen­í Kanibalky II, které je ode dneška k vidění v Rokoku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia