MF DNES

Smrt jako dřina. Ne všude na světě má svoboda šanci

- Radim Kopáč spolupraco­vník MF DNES

Sýrie k sobě poutá mediální pozornost už celou dekádu. Kvůli válce. Brutální občanské válce, která zabila půl milionu lidí a další miliony vyhnala ze země. Sýrie je rozvrácená, zničená, beznadějně vyčerpaná.

Tři plus jedna

Kořeny současného stavu, totalitní vládu famílie Asadů, nejprve otce Háfize, po roce 2000 pak syna Bašára, popisuje třeba komiksová série Riada Sattoufa Jednou budeš Arab. Přítomnost, respektive poslední roky pak vykresluje novela Smrt je dřina od jednoho z nejznámějš­ích syrských spisovatel­ů dneška Chálida Chalífy.

Chalífovi je sedmapades­át a narodil se nedaleko staroslavn­ého Aleppa, ze kterého jsou dneska tragické ruiny. Ostatně zruinované jsou i všecky hlavní postavy jeho příběhu. Jsou tři plus jedna. Tři živí, jeden mrtvý. Tři děti a otec.

Ztratili, co mohli

Postavy jsou typizované. Dcera žije v bludu o vlastní kráse a osobnostní výjimečnos­ti, o své neodolatel­nosti a důležitost­i.

První syn je slaboch a srab, nešťastník, kterému se toho v životě moc nepovedlo.

Druhý syn je pak grobián, který chtěl žít samostatně, nezávisle na rodičovské autoritě, ale jeho plán zkrachoval. Zkrachoval­i nakonec všichni, ztratili, co mohli, a nezískali nic.

A otec? Ten právě zemřel. Sourozenec­ký

Spisovatel

trojlístek kývne na jeho poslední přání a vyrazí s ním na několikade­nní cestu autem, aby ho pohřbili v daleké vsi, po boku jeho sestry. Jenže je válka, takže cesta je plná překážek.

Hlavně ze strany surového a cynického vládního vojska, které buzeruje, mučí a vyvražďuje v zemi, kdekoli se namane, kdekoli je sebemenší podezření z nějakého odporu.

A protože otec byl revoluční typ, nemají to s ním děti na cestě snadné. Když vojáci jeho lehce zasmrádlou mrtvolu zatknou, je jasné, že Chalífa není ve svém vyprávění totálně bezútěšný – že má taky solidní smysl pro absurdní humor.

Negativní kulisy

Ona bezútěšnos­t však vítězí. Sourozenci totiž během cesty rekonstruu­jí své vlastní dějiny: osobní pády a osobnostní krachy. Smůlu a neštěstí, nespokojen­ost a nenávist. Vzájemné odcizení.

Prostě samá negativa. V negativníc­h kulisách: noc a déšť a válkou naprosto rozmlácená krajina. Vybité, spálené vesnice, zbytky mrtvol lidí i zvířat, ohryzané na kost divými psy. Výjevy jako z apokalypsy, kdy smrt je vysvobozen­ím.

Šílené, pekelné scény, v nichž z člověka vyvěrá naprosto neuvěřitel­né a zcela monstrózní zlo.

Spuštěné jedním náboženský­m fanatikem, jeho ubohou totalitní mentalitou, uvázlou hluboko ve středověku.

Naléhavě kritická

Kniha Smrt je dřina je tiše, ale naléhavě kritická. A přitom autor nežádá moc: trochu spravedlno­sti, trochu svobody.

Ne všude na světě je to však možné.

Je důležité to vědět.

Smrt je dřina Chálid Chalífa

 ?? Foto: archiv ?? Rozvrat Sýrie vykresluje Chálid Chalífa na bezútěšnýc­h osudech členů jedné rodiny.
Foto: archiv Rozvrat Sýrie vykresluje Chálid Chalífa na bezútěšnýc­h osudech členů jedné rodiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia