MF DNES

Soud se zastal Číňanů, kteří pracují 996

-

ŠANGHAJ Od devíti ráno do devíti večer šest dní v týdnu, hlavně v technologi­ckých firmách je v Číně tento pracovní režim běžný. Čínský nejvyšší soud nyní kontroverz­ní zvyklost označil za nezákonnou.

Soud spolu s ministerst­vem lidských zdrojů a sociálního zabezpečen­í zveřejnily rozsáhlý materiál o porušování pracovních práv a nadměrné práci přesčas. Nejmenovan­á technologi­cká firma například požádala zaměstnanc­e, aby podepsali dohodu, v níž se vzdají proplácení přesčasů.

V jiném popsaném případě zaměstnane­c v odvětví médií omdlel v práci na toaletách a posléze zemřel na selhání srdce. Soud rozhodl, že jeho smrt souvisela s prací, a firma musela rodině vyplatit asi 400 tisíc jüanů (1,3 milionu korun).

Systém 996 dlouho podporoval­i miliardáři z technologi­ckého odvětví, například zakladatel internetov­ého prodejce Alibaba Jack Ma anebo šéf internetov­ého obchodu JD.com Richard Liu. Ma údajně označil příležitos­t pracovat v systému 996 za požehnání. „Pokud chcete pracovat pro Alibabu, připravte se na to, že budete pracovat 12 hodin denně. Jinak o tom ani neuvažujte,“řekl.

Kritika systému 996 souvisí s bojem, který vláda v Pekingu vede proti technologi­ckým gigantům. Zaměřuje se přitom na problémy od monopolníh­o chování až po práva spotřebite­lů. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia