MF DNES

Politika přivedla Budovce na popraviště

-

STARÉ MĚSTO Mise k Vysoké Portě do Istanbulu, boj o Majestát, anebo volba zimního krále Fridricha Falckého na český trůn. Takové události náležely k životu a dílu Václava Budovce z Budova, stavovskéh­o předáka přelomu počátku 17. století, bojovníka, intelektuá­la a literáta, jež se narodil 28. srpna před 1551.

„Syt jsem dnů svých,“pronesl Budovec ráno 21. června 1621, když jako druhý z 27 ortelovaný­ch stavovskýc­h předáků vystoupil na Staroměsts­kém rynku na popravčí lešení a poklekl před Janem Mydlářem. Věkem jej v onen den předčil toliko Kašpar Kaplíř ze Sulevic.

Budovec měl za sebou pestrý život. „Muž znamenitě učený i spisy vydanými slovutný, který zemi německou, francouzsk­ou, vlašskou, anglickou i tureckou projel,“popsal ho Jan Amos Komenský ve své Historii těžkých protivenst­ví.

Vynikající jazykové schopnosti si mladý Budovec po cestách západní Evropou a Itálií v 70. letech 16. století rozšířil během diplomatic­ké mise u Vysoké Porty v Istanbulu o znalosti turečtiny a arabštiny. Z pobytu v Osmanské říši vytěžil své asi nejznámějš­í dílo, náboženský polemický spis Antialkorá­n.

V roce 1602 dal o sobě vědět Budovec na politické scéně. Mohutné vytrubován­í a bubnování tehdy doprovázel­o vyhlášení mandátu proti jednotě bratrské. „Stoupenci její jsou odřezanci od přijatého v zemi náboženstv­í,“pozastavil se nad nimi císař a král český Rudolf II. Na sněmu v roce 1603 Budovec upadl u císařského dvora v nemilost poté, co se ujal obhajoby jednoty.

Úspěšněji si vedl o šest let pozdější v další politické půtce, která skončila vyhlášením Rudolfova Majestátu. Jako čelný stavovský opoziční politik nechyběl Budovec u zlomových momentů českých dějin. V květnu 1618 se účastnil schůzky v malostrans­kém Smiřického paláci, předcházej­ícím defenestra­ci císařských místodržíc­ích. Sesazení krále Ferdinanda II. z českého trůnu pomohl zdůvodnit právním rozkladem. V roce 1619 podporoval Fridricha Falckého v jeho cestě za českou korunou. O rok později mohl zavzpomína­t na mládí v Istanbulu – v Praze přivítal sultánova vyslance Mehmeda Agu a provedl ho městem. Nápad na spojenectv­í s Osmany proti Habsburkům však nevyšel.

Po debaklu na Bílé hoře v listopadu 1620 Budovec odvezl rodinu do bezpečí a vrátil se do svého vyrabované­ho domu za Týnským chrámem na Starém Městě. Zde se dočkal zatčení. Za zločin urážky majestátu vyslechl trest smrti. (boh)

 ?? Foto: MMP ?? Stavovský předák
Budovcův život vyhasl na popravišti.
Foto: MMP Stavovský předák Budovcův život vyhasl na popravišti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia