MF DNES

Zase Rangers... Na Spartu!

Los Evropské ligy byl zlomyslný. Do Česka se vrátí skotský mistr, se kterým se škorpila Slavia.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Ten kreslený vtípek se začal na sociálních sítích šířit hned po poledním losu. Chlapík, jehož obličej překrývá slávistick­ý znak, si otírá kapesníkem zpocené čelo a přemítá, které z tlačítek zmáčkne: nad jedním je znak Sparty, nad druhým logo skotských Rangers.

Dámy a pánové, legrace stranou! Tohle bude pro slávisty skutečně velké dilema.

Atraktivní, nicméně hodně zlomyslný los Evropské ligy zařídil, že největší rival sešívaného národa se v základní skupině potká zrovna s týmem, na který mají v Edenu mimořádnou pifku.

Až na vzájemný zápas dojde, slávisté se těžko budou rozhodovat, komu přát body méně – spíš možná tenhle boj zkusí úplně ignorovat. Ale dusno kolem něj jistě bude, protože i Rangers, nesmrtelná legenda skotského fotbalu, by si zřejmě další utkání v Česku rádi odpustili.

„Uvidíme, jak to tam bude vyhrocené vzhledem ke zkušenoste­m českého fotbalu se skotským,“pravil včera opatrně František Čupr, sparťanský generální ředitel. „Věřím, že to bude v pohodě. Že se fanoušci, kteří přijdou na stadion, jednou provždy výlevů zdrží. Jsme tu kvůli fotbalu, a ne abychom řešili věci, které jsou špatně.“

Jistě, přesně tak by to mělo být, ovšem jarní zápas Slavie v Glasgow fotbalový svět dalece přesáhl. Bohužel, musíme dodat. Na hřišti šlo o zdraví, možná i o život. Brankář Kolář skončil s prokopnuto­u lebkou a do konce kariéry bude muset nosit ochrannou přilbu. Ještě teď je živá kauza kolem stopera Kúdely, kterého hráči Rangers osočili z rasismu, po zápase napadli v tunelu a Kúdelovi právníci doteď řeší, jestli ve Skotsku nebude muset před soud.

Záložník Kamara, ústřední postava nešťastnéh­o příběhu, je v týmu i teď, stejně jako útočník Roofe, jehož kopačka se navždy obtiskla do Kolářova obličeje. Co je asi čeká po příletu do Prahy? A pak na stadionu, který má Sparta na první zápas za trest zavřený kvůli rasistické­mu chování části fanoušků v předkole Ligy mistrů s Monakem?

Zkusme doufat, že tentokrát se bude vážně řešit jen fotbal. Byla by škoda, kdyby tomu bylo jinak, protože los dopřál českým týmům – v rámci možností – velice zajímavou konfrontac­i.

Sparta kromě Rangers potká silný francouzsk­ý Lyon a svižně hrající Bröndby z Kodaně.

Slavia, která po čtvrteční porážce ve Varšavě musela vzít zavděk nově vytvořenou Konferenčn­í ligou, se vyhnula řadě nepříjemný­ch soupeřů z východu a těší se na Feyenoord Rotterdam, bundesligo­vý Union Berlín a Maccabi Haifa z Izrael.

Jen Jablonec, který prošel z kvalifikac­e nenápadně, zato ve velkém stylu, si možná přál výraznější soupeře. Potká Alkmaar, Kluž a Randers, mladičkou značku z Dánska.

O výživnou náplň je postaráno i bez Ligy mistrů. Ale co postupové šance? Česku by se šiklo, kdyby tři zástupci vylepšili koeficient, ale tomu los tak úplně nenahrál. „Bude to rvačka,“vytušil třeba slávistick­ý kouč Jindřich Trpišovský: „Soupeři jsou srovnateln­í s těmi, které jsme potkávali loni v Evropské lize.“

Vezmete-li do úvahy hrací formát Konferenčn­í ligy, ve kterém ze čtyřčlenné skupiny postupuje jen vítěz a na druhého čeká baráž se třetím týmem z některé ze skupin Evropské ligy, dá se předpoklád­at, že i Slavia, považovaná v rámci nové soutěže za elitu, se na postup nadře.

Fotbalové poháry zase budou mít šťávu – snad jen na trávníku. Skupiny začínají 16. září, končí 9. prosince. Máte se na co těšit.

Uvidíme, jak to bude vyhrocené vzhledem ke zkušenoste­m českého fotbalu se skotským.

 ?? Foto: Getty Images ?? Vylosováno
Sparta kromě Rangers potká silný francouzsk­ý Lyon a svižně hrající Bröndby z Kodaně.
Foto: Getty Images Vylosováno Sparta kromě Rangers potká silný francouzsk­ý Lyon a svižně hrající Bröndby z Kodaně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia