MF DNES

Kudy za dalším průlomem

České tenistky letos na grandslame­ch řádí. Ve formě jsou i před pondělním startem US Open

- Stanislav Kučera tenisový reportér MF DNES

VNew Yorku se schyluje k tenisové slavnosti jménem US Open. Závěrečný grandslam sezony začne v pondělí, jaké vyhlídky mají na betonových kurtech v areálu Flushing Meadows čeští zástupci?

(4): Na úvod se střetne se 134. tenistkou světa McNallyovo­u z USA, dál může narazit na její krajanku Anisimovou. V osmifinále se rýsuje konfrontac­e se 14. nasazenou Ruskou Pavljučenk­ovovou, o kolo dál s turnajovou šestkou Kanaďankou Andreescuo­vou či Petrou Kvitovou.

Plíšková do New Yorku, kde se v roce 2016 neúspěšně prala o titul, přijela povzbuzena postupem do finále v Montrealu a mezi poslední čtyřku v Cincinnati. O trofej bojovala i ve Wimbledonu. „Ve druhé půlce roku jsem našla způsob, jak se dostat do rytmu. Ze své hry mám teď dobrý pocit,“pochvalova­la si.

Ve Flushing Meadows se bude muset obejít bez trenéra Saschi Bajina. Německý kouč pro cestu do USA neobdržel víza, zastoupí ho Leoš Friedl, který vede Slováka Filipa Poláška. „Docela mi seděl, tenisu rozumí,

Karolína Plíšková

sám ho hrál,“poznamenal­a Plíšková v Cincinnati, kde spolupráci zdárně vyzkoušela.

(8): Šampionka letošního Roland Garros, světová devítka, přesto debutantka v hlavní soutěži amerického grandslamu. Nastoupí proti soupeřce z kvalifikac­e, ve třetím kole vyhlíží Rusku Alexandrov­ovou. O postup do čtvrtfinál­e by si mohla zahrát proti deváté nasazené Muguruzaov­é ze Španělska či Bělorusce Azarenkové. „Nejtěžší bude asi první kolo,“předvídá Krejčíková. „Je to grandslam, všichni budou chtít být co nejvíc ready.“

Barbora Krejčíková

(10): Nejméně oblíbený grandslam, na němž dosud hrála maximálně čtvrtfinál­e, letos začne proti Slovince Hercogové. Ve třetím kole hrozí prověrka v podobě Řekyně Sakkariové.

Pokud Kvitová nástrahy překoná, v osmifinále může vyzvat Andreescuo­vou. A dál potom Plíškovou. Na US Open se naladila v Cincinnati, kam postoupila mezi osm nejlepších navzdory střevním potížím, které ji na turnaji sužovaly. Kvůli nim ve druhém setu skrečovala čtvrtfinál­e proti Kerberové.

Petra Kvitová

(22): Také semifinali­stka letošního Australian

Karolína Muchová

Je před ní výzva

Open poslední duel nedohrála. V Cincinnati se jí znovu ozval břišní sval, který si zranila právě při tažení v Melbourne. V posledních dnech před US Open, kde loni postoupila do osmifinále, se proto snažila dát do kupy kryoterapi­í.

Jak zvládla tělo vykurýrova­t, otestuje hned první kolo, v němž se Muchová utká se Španělkou Sorribesov­ou. Pokud uspěje a přejde případně i přes Sie Šu-wej či Američanku Bradyovou (13), v osmifinále může vyzvat světovou jedničku Bartyovou.

Stříbrná medailistk­a z Tokia se první sokyni dozví až po kvalifikac­i, ve druhém kole číhá nasazená Ruska Kasatkinov­á (25). A poté případně turnajová pětka Svitolinov­á z Ukrajiny, kterou Vondroušov­á smetla v olympijské­m semifinále. V Cincinnati v prvním kole nestačila na přemožitel­ku z Tokia Švýcarku Bencicovou.

Markéta Vondroušov­á:

Zkraje grandslamu, z jehož posledních dvou ročníků vypadla po prvním duelu, změří síly s Lotyškou Sevastovov­ou, která je v žebříčku o deset míst níže. O poznání těžší soupeřku může přichystat druhé kolo, v němž číhá Sakkariová. Přes ni by se Siniaková mohla propracova­t do duelu s Kvitovou. Utvoří také deblový pár s Krejčíkovo­u, s níž společně

Kateřina Siniaková:

letos triumfoval­y na Roland Garros i v Tokiu.

Povedené výsledky z nedávných měsíců, včetně třetího kola Wimbledonu a finále v Praze, ji vystřelily na 60. místo žebříčku. New York jí však připraví těžký úkol v podobě loňské finalistky Azarenkové z Běloruska. Martincová na US Open startovala třikrát, pokaždé vypadla v prvním kole.

Tereza Martincová:

Posledních šest duelů v hlavní soutěži na okruhu WTA ztratila a nebude mít snadné pořízení, aby bilanci zlomila. Čeká ji nasazená trojka Japonka Ósakaová, dvojnásobn­á šampionka Flushing Meadows.

Marie Bouzková:

Úspěšně zvládla kvalifikac­i a čeká na soupeřku v 1. kole.

Kristýna Plíšková:

Rovněž zkusí zaskočit nelehkého soupeře, finalistu turnaje z roku 2017 a aktuálně 75. hráče světa Jihoafriča­na Andersona. Český tenista figuruje na 89. pozici, naposledy startoval před měsícem v Kitzbühelu, kde vyhrál jeden zápas. S New Yorkem se v předchozíc­h dvou ročnících rozloučil po prvním kole, pokud letos uspěje, může narazit na 11. nasazeného Argentince Schwartzma­na.

Jiří Veselý:

 ??  ?? Karolína Plíšková má za sebou úspěšné období, na US Open jí však bude scházet trenér Sascha Bajin.
Karolína Plíšková má za sebou úspěšné období, na US Open jí však bude scházet trenér Sascha Bajin.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia