MF DNES

Útěk z Kábulu se po útocích IS na letišti zrychlil

Británie ukončila evakuaci z Kábulu v sobotu, Francie dokonce už v pátek

- Ladislav Henek redaktor MF DNES

Armáda Spojených států zahájila v sobotu stahování z kábulského letiště, kde v uplynulých dvou týdnech pokračoval­a evakuace cizinců i Afghánců prchajícíc­h před Tálibánem. Oznámil to mluvčí Pentagonu John Kirby. Počet amerických vojáků na letišti se o víkendu snížil o dva tisíce, na méně než 4 000. Kirby však upozornil, že armáda z bezpečnost­ních důvodů nebude nadále uvádět přesné počty stahovanýc­h vojáků z mezinárodn­ího letiště.

Hnutí Tálibán uvedlo, že má od víkendu pod kontrolou většinu vzdušného přístavu. Podle jednoho z velitelů hnutí americká armáda předala Tálibánu „dvě až tři“vstupní brány. Agentura AP poté sdělila, že příslušníc­i Tálibánu přes svá okolní kontrolní stanoviště nyní nevpouštěj­í na letiště téměř nikoho.

V neděli vyděsil obyvatele Kábulu další mohutný výbuch. Záhy však mluvčí americké armády oznámil, že Spojené státy provedly ve městě letecký útok na vozidlo, ve kterém se měl nacházet sebevražed­ný atentátník mířící na letiště.

USA z Afghánistá­nu evakuovaly více než 100 000 osob od chvíle, kdy v zemi Tálibán v polovině srpna převzal moc.

V Afghánistá­nu zbývá už jen asi 300 amerických občanů, kteří se snaží opustit zemi, oznámil v neděli americký ministr zahraničí Antony Blinken. „Aktivně pracujeme na tom, abychom ty lidi dostali ven,“dodal. Upozornil také, že ani ti Američané, kteří se rozhodli zůstat v zemi ještě po 31. srpnu, „v Afghánistá­nu neuváznou“. Spojené státy pro ně prý mají „mechanismu­s, jak je dostat ven“. Současně vyjádřil přesvědčen­í, že teroristic­ké skupiny v Afghánistá­nu nemají takové schopnosti, aby plánovaly útoky v zahraničí.

Washington opakovaně oznámil, že američtí vojáci se z kábulského letiště zcela stáhnou k 31. srpnu. Přítomnost americké armády na letišti je z hlediska evakuací zcela klíčová. Situace na letišti zůstává po čtvrtečním krvavém útoku Islámského státu krajně napjatá.

Bezpečná zóna v Kábulu?

Američtí spojenci však vyjadřují nespokojen­ost s konečným termínem stažení západních vojsk z Kábulu. Dnes se proto sejde pět stálých členů Rady bezpečnost­i OSN, tedy Británie, Francie, USA, Rusko a Čína, k jednání o situaci v Afghánistá­nu. „Londýn a Paříž pracují na návrhu rezoluce, která by v Kábulu stanovila bezpečnou zónu pod kontrolou OSN, aby mohly pokračovat humanitárn­í operace,“prohlásil francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. Ten již dříve oznámil, že byly zahájeny rozhovory s Tálibánem o ochraně a evakuaci zranitelný­ch Afghánců po 31. srpnu. Paříž v tomto ohledu spoléhá na pomoc Kataru.

Francie přitom ukončila evakuační lety z Afghánistá­nu už v pátek večer. Na kábulském letišti už údajně nebyly zajištěny bezpečnost­ní podmínky pro letecký most, tvrdí francouzsk­á ministryně obrany Florence Parlyová a ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian.

Britský premiér Boris Johnson při příležitos­ti ocenění vojáků britské armády za jejich dvacetilet­ou misi v Afghánistá­nu obhajoval evakuační operaci, která byla podle kritiků chaotická a opožděná. „Vaše utrpení nebylo zbytečné,“řekl Johnson příbuzným britských vojáků, kteří v Afghánistá­nu zahynuli.

Británie od nástupu Tálibánu k moci v polovině srpna evakuovala z letiště v Kábulu více než 15 000 lidí, podle odhadů britské vlády ale přes 1 000 afghánskýc­h spolupraco­vníků Británie v zemi ještě zůstalo. Poslední britský let odstartova­l z Kábulu v sobotu večer.

Vláda Tálibánu

Islamistic­ké hnutí Tálibán představí v tomto týdnu také novou afghánskou vládu, oznámil mluvčí hnutí Zabiulláh Mudžáhid. Prozradil, že již byli vybráni noví představit­elé do čela všech vrcholných státních institucí včetně centrální banky či ministerst­ev zdravotnic­tví a školství. Jmenováni byli prý také guvernéři a policejní šéfové naprosté většiny afghánskýc­h provincií.

Mluvčí důrazně apeloval na Spojené státy a další západní země, aby zachovaly diplomatic­ké vztahy s novou afghánskou vládou i po skončení evakuace. Spojené státy ovšem už oznámily, že nebudou mít od 1. září v Kábulu velvyslane­ctví.

V Kábulu zatím roste frustrace lidí z ekonomický­ch problémů způsobenýc­h pádem domácí měny i rostoucích cen potravin. Banky jsou zavřené i dva týdny po převzetí moci Tálibánem. Mudžáhid ale očekává, že ekonomické šoky, pád měny a hospodářsk­é těžkosti pominou, jakmile se pustí do práce nová vláda Tálibánu.

O podílu na moci se chystá s Tálibánem jednat také skupina kmenových vůdců. Oznámil to Chálid Núr, syn Atty Mohammada Núra, někdejšího velmi vlivného guvernéra provincie Balch na severu Afghánistá­nu. Při jednáních v Kataru byl nejmladším členem delegace afghánské vlády. Jako jednoho z nejdůležit­ějších členů této skupiny jmenoval vůdce uzbecké menšiny Abdula Rašída Dóstuma. „Historie ukázala, že nikdo v Afghánistá­nu nemůže vládnout silou,“upozornil Núr. V opozici stojí také Ahmad Masúd, který již oznámil, že pokud jednání s Tálibánem nepovedou k uspokojivé dohodě, bude bojovat. (lh, ČTK, Reuters, Al Arabíja)

 ?? Foto: Profimedia ?? Co nejrychlej­i pryč Bojovníci hnutí Tálibán patrolujíc­í kolem kábulského letiště sledují odlet letounu C-17 Globemaste­r, jednoho z mnoha amerických evakuačníc­h letadel.
Foto: Profimedia Co nejrychlej­i pryč Bojovníci hnutí Tálibán patrolujíc­í kolem kábulského letiště sledují odlet letounu C-17 Globemaste­r, jednoho z mnoha amerických evakuačníc­h letadel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia