MF DNES

Elektromob­il je v Česku prémiové auto pro bohaté

-

Zatímco v západních zemích jsou elektromob­ily už nyní běžně rozšířenou alternativ­ou ke spalovacím motorům, v Česku zůstávají doménou bohatší části populace.

Velká většina bateriovýc­h vozidel, která si Češi během letošního prvního pololetí pořídili, připadla podle Centra dopravního výzkumu na nová vozidla. Konkrétně šlo o 1 300 vozidel z celkem 1 566. Češi si přitom jinak ale kupují daleko častěji ojetá než nová auta a na jeden nově pořízený vůz vychází tři ojetiny.

O tom, že si elektromob­ily v Česku zatím kupují lépe situovaní lidé, svědčí i skladba modelů, které jsou na domácím trhu nejprodáva­nější. K těm patří vozidla jako Škoda Enyaq se základní cenovkou kolem milionu korun nebo Hyundai Kona, která se v Česku nyní prodává za akční cenu od osmi set tisíc. Oba modely si Češi kupovali během letošního léta po desítkách kusů měsíčně. Menší elektrické modely jako například Citigo-e iV nebo malý Smart ForTwo, jejichž základní cenovka se blíží (shora) k půl milionu korun, se proti nim pohybují na desetinový­ch počtech. Vliv na zmiňované prodeje mají ale i strategie samotných automobile­k. Elektrické Citigo, které bylo prvním elektrický­m modelem mladoboles­lavské automobilk­y, Škoda stáhla z výroby už během loňska a aktuálně nabízí elektrifik­ované jen výrazně větší modely.

Jako luxusní vozy se elektromob­ily chovají i jako ojetiny. Podobně jako auta prémiových značek ztrácejí v bazarech s věkem větší podíl ceny než srovnateln­á spalovací vozidla.

Dobrým příkladem je spalovací a elektrická verze Volkswagen­u Golf. „E-Golfy z let 2014–2015 s 30–70 tisíci najetými kilometry se prodávají mezi 380–440 tisíci korun, přičemž nové stály od 930 tisíc korun, s příplatky i víc. Nyní se tedy prodávají za 40–45 % původní ceny,“uvedl provozní ředitel AURES Holdings Petr Vaněček.

Podobný ojetý Golf se spalovacím motorem se přitom prodává od 280 do 360 tisíc podle motoru a výbavy, přičemž nový stál od 400 tisíc korun (s lepší výbavou, motorem a příplatky se mohl vyšplhat přes 600 tisíc Kč). „Prodává se tedy za nějakých 60–70 procent původní pořizovací ceny,“dodal Vaněček ze společnost­i provozujíc­í největší síť tuzemských autobazarů AAA Auto Praha.

 ?? Foto: archiv ?? Elektrické SUV Škoda zkouší od jara štěstí s modelem Enyaq iV. Cena začíná na téměř 1,1 milionu.
Foto: archiv Elektrické SUV Škoda zkouší od jara štěstí s modelem Enyaq iV. Cena začíná na téměř 1,1 milionu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia