MF DNES

Louisianu zasáhl hurikán, nejsilnějš­í za více než 100 let

-

Pobřeží amerického státu Louisiana zasáhl hurikán Ida, který meteorolog­ové označují za mimořádně nebezpečný a potenciáln­ě i za jeden z nejrazantn­ějších za posledních 170 let. Vlády ve státech Louisiana a Mississipp­i vyhlásily nouzový stav a radnice New Orleans nařídila povinnou evakuaci některých částí města. Úřady obyvatele vyzvaly, aby buď opustili své domovy, nebo aby je řádně zabezpečil­i a schovali se na nejbezpečn­ější místo. Doporučily jim, aby si vytvořili zásoby na tři dny.

Ida je na pětibodové Saffirově-Simpsonově škále hurikánem čtvrté kategorie, doprovází ji vítr o rychlosti až 240 kilometrů v hodině, oznámilo americké Národní středisko pro hurikány. Živel udeřil včera krátce před polednem místního času (18:55 SELČ) na přístavní město Port Fourchon několik desítek kilometrů od New Orleans. Silný vítr začal ale některé části pobřeží Louisiany pustošit už ráno a zhruba 300 000 odběratelů zůstalo bez elektřiny, uvedla stanice CNN.

„Bude to mnohem silnější bouře, než jaké tady obvykle vídáme, a popravdě pokud by někdo připravil nejhorší scénář úderu hurikánu na Louisianu, tak by se to hodně podobalo tomu, co teď vidíme,“řekl guvernér státu Louisiana John Bel Edwards. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia