MF DNES

Jde to, dokázaly Vary s Deppem

Kdyby 55. karlovarsk­ý festival rozdával medaile, na stupních vítězů by stáli Johnny Depp, Zátopek a covid páska.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Takové srocení davů jako kolem Johnnyho Deppa snad Vary nepamatují, a protože „na aktivistky bylo hnusné počasí“, jak žertoval prezident festivalu Jiří Bartoška, žádné protesty proti muži nařčenému exmanželko­u z domácího násilí se nekonaly. Jen jásot, podpisy, objímání; Depp si roli uvolněné vstřícné hvězdy odpracoval tvrdě a zjevně rád. „Chtěl bych tady žít,“naznačil tajemně, že se za půl roku vrátí.

Zátopek, jenž zvítězil v diváckém hlasování, navrátil zase víru v národní film světového formátu. A také diváky do kin, kam po varské premiéře vstoupil a která hlásí vyšší návštěvnos­t, leč menší prodej popcornu; chodí totiž i starší lidé.

Konečně takzvaná covid páska coby doklad bezinfekčn­osti, bez níž do festivalov­ých prostor nikdo neprošel, uchránila festival před rizikem. Z několika tisíc testů byl pozitivní jeden jediný, což vyvážilo rozpaky z úvodního večera, kdy se lidé po dlouhé izolaci „utržení ze řetězu“pohybovali bez respirátor­ů.

Na opačné misce vah leží stav hotelu Thermal, jenž se stále rekonstruu­je a podle toho vypadá. Řadě hostů chyběl papírový festivalov­ý deník, jenž padl za oběť všeobecné digitaliza­ci, či Plovárny Marka Ebena, natáčené teď bez diváků.

Zbyly divákům síly?

Též se probíralo spojení hraných a dokumentár­ních děl do jedné soutěže a silné české zastoupení. Programový ředitel Karel Och však oba kroky hájil: sloučení se prý osvědčilo a zajímavých domácích titulů se prostě urodilo víc.

To je věc názoru, vedle Zátopka působily artistní debuty či televizní dokumenty jako chudí příbuzní a diváci to dávali najevo. V anketě se nejvýše držely nesoutěžní tuzemské novinky, kromě Zátopka Sny o toulavých kočkách, Rekonstruk­ce okupace či Moje slunce Mad. Z hlavní soutěže v ní bodovala britská komedie Bod varu, jíž porota věnovala jen herecké uznání.

Ostatně že zvítězí uprchlické téma, jichž soupeřilo víc, se čekalo, a že tvůrci „objevují“černobílý obraz, vertikální formát či jednozáběr­ové filmy, také patří k folkloru.

Vary ukázaly, že festival i s limity uspořádat jde. Teď aby fanouškům zbyly síly a peníze, protože jen v září je čeká dalších pět filmových přehlídek.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Depp se vrátí Přítomnost Johnnyho Deppa byla jedním z vrcholů letošního karlovarsk­ého festivalu. I kvůli jeho fanouškům, kteří město zaplavili. Herec navíc naznačil, že se do Česka brzy vrátí.
Foto: Michal Turek, MAFRA Depp se vrátí Přítomnost Johnnyho Deppa byla jedním z vrcholů letošního karlovarsk­ého festivalu. I kvůli jeho fanouškům, kteří město zaplavili. Herec navíc naznačil, že se do Česka brzy vrátí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia