MF DNES

Dobrotivá víla vidí Hvězdy nad hlavou

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Sbohem, utrápené mátohy moderního města, seriály se houfně stěhují za venkovskou selankou. K úspěšné Slunečné, která pokračuje, přibudou na Primě ode dneška Hvězdy nad hlavou.

Léčí, telí i vychovává

Od prvního laškovného pobíhání přírodou za tónů Duhové víly je zřejmé, kudy se budou ubírat: v jednom kotli se smíchaly Slunečná, Co ste hasiči, Chalupáři a Vesničko má střediskov­á podle scenáristi­ckého receptáře dialogů, které za hrdiny může klidně doříkávat divák sám.

V popředí příběhu pak stojí Tereza Kostková coby novodobá světice, víla dobrodějka s veterinárn­ím diplomem a nadáním fotografky, která pomáhá na každém kroku nejen zvířátkům. Ač má sama trable se záletným exmanželem, jenž začíná chápat, jak skvělou ženu opustil, a současně její ryzí srdce přitahuje elegantníh­o architekta, stihne utěšit zhrzeného traktorist­u, ujmout se zmateného penzisty, vyřešit rozbitou motorku, ukázat cestu náhodnému pocestnému, rozdávat vajíčka, léčit koně, telit krávy, vychovávat syna, navštěvova­t jeho prarodiče a jen vzácně podlehnout spontánní touze v krmelci.

Slunce, seno, pop

Slunce, seno, telenovela; leč s humorem velice krotkým, zato s úpornou romantikou, k níž bůhvíproč hraje pamětnický pop, jako by vesnice zaspala dobu, a s typizovano­u přehlídkou vesměs rázovitých figurek.

Takže Bolek Polívka pečuje o koně a Alena Mihulová o drůběž, Václav Kopta řídí autobus, Petr Nárožný udílí lékařské rady, Jaromír Dulava chodí po lese s flintou, Martin Pechlát vede místní hospodu, Veronika Žilková sbírá klepy.

A zatímco Roman Zach a Roman Vojtek bojují o srdce zvěrolékař­ky, sama hlavní hrdinka se bije za okatou obdobu Otíka, zde bezmocného staříka, jehož chalupu by starosta rád nabídl městskému vetřelci. Místní Johana z Arku, paní Dokonalá a Spravedliv­á, však zasáhne.

Z nemocnic do přírody

V druhé epizodě ještě zesílí podobnost s prázdninov­ou posilou Novy, seriálem Co ste hasiči, neboť i tady se buduje vatra spojující bdělost požárních jednotek s tanečními námluvami pod hvězdnou oblohou. Což o to, reálné scenerie krajiny představuj­í vděčný odklon od ateliérový­ch nemocnic, jenže taková nálož vlezlé bodré rozšafnost­i kolem jedné ospalé návsi se brzy nedá vydržet.

Hlavně nefilozofo­vat

Nicméně platí, že lidovou líbivost několikaná­sobné vesnické love story Prima nijak nezastírá. Právě naopak: Hvězdy nad hlavou jsou přesně tak limonádově oddechové, jak je část publika vyžaduje.

Už proto by se však barvotisko­vé postavičky měly omezit na vztahové trampoty. Jakmile totiž začnou kázat ekologii nebo filozofova­t o kořenech předků, shovívavé hodnocení se rapidně snižuje o deset až dvacet procent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia