MF DNES

Bareš se k Obchodníko­vi s deštěm vrací s radostí

- — Tomáš Šťástka

Už čtyřicátým nastudován­ím slavné hry N. Richarda Nashe bude Obchodník s deštěm v pražském Divadle na Vinohradec­h. V úloze rančera Curryho se objeví Igor Bareš, který má s textem velké zkušenosti. „Na hru velice rád vzpomínám, měl jsem totiž tu čest hrát postavu Starbucka skoro deset let, v Divadle Na prádle jsme udělali na sto padesát repríz,“říká.

„Dle mého názoru je u Obchodníka s deštěm základem dobré obsazení a to se podařilo bez výhrad,“pochvaluje si Bareš nynější inscenaci v režii Juraje Deáka, v níž si po jeho boku zahrají Marek Lambora, Zuzana Vejvodová, Marek Adamczyk či Tomáš Pavelka. „Postavy jsou napsané krásně, a pokud je herec citlivý a přemýšlivý, nemůže udělat chybný krok,“dodává.

Nashova hra se vedle mnoha divadelníc­h uvedení dočkala i úspěšného filmu z roku 1956. „Pojednává o iluzi, naději a vzájemné láskyplné soudržnost­i. Každá postava má svoji pravdu,“zamýšlí se nad úspěchem předlohy Bareš.

Divák, který dorazí do Vinohrad na premiéru 1. září, či na některou následujíc­í reprízu, se podle něj dočká kusu zinscenova­ného zcela v duchu tradice. „Na tvůrcích je mi sympatické, že se nesnaží za každou cenu hledat něco jiného,“podotýká Bareš. Hudbu k novince složil Ondřej Brousek, scénu vytvořil Karel Čapek.

Jen o týden později pak plánují Vinohrady premiéru komedie Slaměný klobouk s Ondřejem a Otakarem Brouskem, Pavlem Rímským a Václavem Vydrou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia