MF DNES

Drony zabily teroristy IS

-

Spojené státy v sobotu na východě Afghánistá­nu s pomocí bezpilotní­ho letounu zabily dva údajné „plánovače“organizace Islámský stát – Chorásán a dalšího zranily. Oznámil to mluvčí Pentagonu John Kirby. Radikální islamistic­ké hnutí Tálibán, které se v polovině srpna v Afghánistá­nu chopilo moci, letecký úder odsoudilo jako narušení afghánské suverenity. Útok dronu byl reakcí na sebevražed­ný atentát, při němž ve čtvrtek u bran kábulského letiště přišlo o život nejméně 169 Afghánců a 13 amerických vojáků. Z vyjádření amerického činitele však není zřejmé, zda se zabití členové IS skutečně přímo podíleli na plánování tohoto útoku. Pochybnost­i vzbuzuje i fakt, že nebyla zveřejněna jména zabitých údajných teroristů.

„Oba byli plánovači a spolupraco­vníci organizace Islámský stát – Chorásán, a to je dostatečný důvod (k jejich likvidaci) sám o sobě,“uvedl Kirby s tím, že jména zabitých ani jejich přesné postavení v rámci IS nemůže sdělit. Útok podle něj schválil prezident Joe Biden.

Vedení amerických sil na Blízkém východě, v Perském zálivu a severní Africe (CENTCOM) dříve uvedlo, že úder proti členům Islámského státu USA podnikly v provincii Nangarhár. „Bezpilotní letoun Reaper, který odstartova­l z Blízkého východu, zasáhl radikála v autě, v němž seděl s dalším členem Islámského státu. Oba byli při úderu zabiti,“prohlásil armádní mluvčí William Urban. „Nevíme o tom, že by si útok vyžádal nějaké civilní oběti,“dodal.

Nicméně na mrtvé civilisty z Dželálábád­u, metropole provincie Nangarhár, poukázal kmenový stařešina Málik Adib. Ten prohlásil, že při náletu, který se uskutečnil kolem půlnoci, zahynuli tři lidé a čtyři utrpěli zranění. „Jsou mezi nimi ženy a děti,“řekl a dodal, že Tálibán si ho přizval k vyšetřován­í incidentu.

V neděli Spojené státy v Kábulu provedly další letecký úder, tentokrát na vozidlo, při němž měly eliminovat hrozbu sebevražed­ného útoku na mezinárodn­í letiště. Armádní mluvčí William Urban označil tento letecký útok z bezpilotní­ho letounu za akt sebeobrany. Úřady zjišťují, zda při něm zemřeli civilisté. Tuto možnost ale podle mluvčího zatím nic nenaznačuj­e. (lh, ČTK, Reuters)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia