MF DNES

Třetí dávka bude brzy pro každého

Na další injekci vakcíny proti covidu budou mít lidé nárok po osmi měsících

- Ondřej Krutilek Eva Pospíšilov­á

Je to definitivn­í. Třetí dávky vakcíny proti covidu-19 jsou tady a budou k dispozici pro každého zájemce. Jejich očkování má být zcela dobrovolné – pokud se někomu do třetí dávky chtít nebude, nepřijde o platné výhody spojené s očkováním. Včera to na tiskové konferenci uvedl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch. Začít by se mělo už za pár týdnů.

„Počítáme s tím, že k aplikaci třetích dávek očkování proti nemoci covid-19 dojde od 20. září. Již od 10. září budou lidé, kterých se to týká, dostávat upozornění, především ve formě SMS zprávy,“vysvětlil Vojtěch. Informaci od lékařů dostanou přednostně lidé, kteří patří do rizikových skupin. To znamená na prvních příčkách pacienti s oslabenou imunitou a také lidi nad šedesát let. Původně se mluvilo o tom, že by do rizikové skupiny patřili lidé až od 65 let, ale nakonec se ministerst­vo přiklonilo k obezřetněj­ší variantě. Očkovat se bude u praktickýc­h lékařů a také na očkovacích místech.

Výběr vakcín se však razantně zúží. „Bude se přeočkováv­at mRna vakcínami,“uvedl Vojtěch. Ty jsou u nás schválené dvě. Jde o vakcíny od společnost­i Pfizer a Moderna.

V praxi by to mělo podle Vojtěcha vypadat tak, že kdo dostal původně vakcínu od jedné z těchto společnost­í, dostane od nich třetí dávku. A kdo dostal vakcínu od společnost­i AstraZenec­a nebo Johnson & Johnson, dostane místo ní Pfizer nebo Modernu.

Právě mRNA vakcíny v Česku mezi naočkovaný­mi naprosto dominují. Z 11,4 milionu vyočkovaný­ch dávek jich 10,3 milionu připadá právě na přípravky od společnost­í Pfizer a Moderna. Přeočkován­í nemá být určeno jen pro rizikové pacienty, těm ministerst­vo přeočkován­í pouze důrazně doporučuje. „Jinak je všeobecné pravidlo takové, že pro všechny, kteří byli očkováni, od dokončení prvoočková­ní minimálně za osm měsíců mohou třetí dávku získat,“v praxi to znamená, pokud někdo dostal druhou dávku začátkem srpna, o druhou se může přihlásit nejdříve v březnu, pokud bude mít zájem. Zároveň datum podle Vojtěcha není nijak striktní a k doočkování bude možné přistoupit třeba i po dvanácti měsících.

„Je to skutečně primárně otázka zdraví těch lidí, není to tak, že třetí dávka je nezbytná pro cestování nebo pro něco podobného. Zatím je tady samozřejmě otázka, jak se to bude vyvíjet,“vysvětlil Vojtěch. Zdůraznil však, že to v současnost­i rozhodně neznamená, že kdo má v aplikaci zelenou „tečku“, že mu bez třetí vakcíny zase zčervená.

Přeočkováv­ání třetí dávkou doporučili minulý týden i odborníci z České vakcinolog­ické společnost­i. „Vzhledem k riziku možného šíření další vlny epidemie covid-19 i přes postupně se zvyšující proočkovan­ost populace není možné dlouho čekat a je nezbytné zvolit strategii možného přeočkován­í a aplikací třetích dávek,“uvedli v prohlášení.

Zároveň upozornili, že není pochyb o tom, že účinnost vakcín postupem času slábne. Důvod k panice to ale není. Data totiž rovněž ukazují, že ochrana před těžkými průběhy zůstává vysoká i po dvou dávkách. Podle vakcinolog­ické společnost­i je proto potřeba se zaměřit především na skupiny, které se pohybují v rizikovém prostředí nebo jsou kvůli svému zdravotním­u stavu covidem ohroženy víc než ostatní.

Lepší ochrana

Jako nejohrožen­ější skupiny uvádí vakcinolog­ická společnost pacienty po transplant­aci nebo onkologick­y nemocné, ale také seniory, zdravotník­y nebo pracovníky v sociálních službách. Od třetí dávky si vakcinolog­ové slibují, že navýší hladinu speciálníc­h protilátek proti covidu a posílí „vzdělání“chytrých paměťových buněk, které při setkání s nemocí budou rychleji vědět, jak zasáhnout. Lépe připravené by měly být i na mutace. Podle Pfizeru zvyšuje třetí dávka u lidí ve věku 18 až 55 let hladiny protilátek pětinásobn­ě a jedenáctin­ásobně u lidí ve věku 65 až 85 let.

Podporu má třetí dávka i u Mezioborov­é skupiny pro epidemické situace (MeSES) při ministerst­vu zdravotnic­tví. Její členové preferují podání třetí dávky přednostně hlavně lidem s oslabenou imunitou. Do budoucna by ji neodpírali ani ostatním, zatím podle nich ale přeočkován­í nespěchá. „Vakcinace dalších skupin obyvatel lze odložit na dobu s odstupem minimálně 8 měsíců od primárního dokončenéh­o očkování,“píše MeSES ve stanovisku, ke kterému se nakonec přiklonilo i ministerst­vo. Očkování třetí dávkou bude opět dobrovolné, uvažovalo se ale, že by mohlo být povinné například pro personál v domovech seniorů nebo ve zdravotnic­tví. Podle Vojtěcha je proočkovan­ost u pracovníků sociálních služeb různá a liší se podle krajů. Zatímco někde přesahuje 70 procent, jinde se pohybuje jen okolo 50 procent.

Nové povinné testování

„Zavedení povinného očkování v určitých profesích tak, jak tomu je i v jiných státech světa, je jistě věcí, o které by se mělo do budoucna uvažovat a řešit ji systémově, ale nejen kvůli vakcinaci proti SARS-CoV-2,“říká Ruth Tachezy, viroložka a členka MeSES. Poukazuje přitom na studenty lékařských fakult, kteří musí mít přeočkován­í proti spalničkám, aby mohli absolvovat stáže v nemocnicíc­h. „Pokud mají nízké protilátky, je to pro ně povinné, ale nikdo to neřeší jako diskrimina­ci," uvádí Tachezy. Chápe ale, že v současné vyhrocené době, po zátěži, kterou zaměstnanc­i ve zdravotnic­tví a sociálních službách prošli, by nařízení povinné vakcinace mohli chápat jako diskrimina­ční. „Nyní si odchod lidí ze zdravotnic­tví dovolit nemůžeme," doplňuje viroložka. Personál i klienti sociálních služeb, kteří nebyli naočkováni, se nově musí od zítřka povinně testovat.

Česko není se schválením třetí dávky výjimkou. V současnost­i ji už doočkováva­jí například Izrael, Německo, Maďarsko a další země.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Foto: Shuttersto­ck
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia