MF DNES

50 krás: České Budějovice

Budějovice nabízejí krásné historické centrum

- — Jakub Bartoš

Jedno z největších náměstí v zemi se nachází jen pár desítek metrů od soutoků řek Vltava a Malše. Jeho název se několikrát změnil, ale dnes nese jméno zakladatel­e Českých Budějovic, tedy Přemysla Otakara II.

Od téměř pravidelné čtvercové plochy se město rozrůstalo od roku 1265. Pro turisty je jedním z cílů při návštěvě města, a to i díky Samsonově kašně. Ta stojí v srdci náměstí. Jejími autory jsou sochař Josef Dietrich a kameník Zachariáš Horn.

Dílo vznikalo mezi roky 1721 až 1727 a postupně se z něj stal jeden ze symbolů města, který by měl návštěvník Budějovic vidět. Dominantou památky je socha Samsona krotícího lva. Kamenná mušle pod ním byla na tehdejší poměry tak velká, že bylo nutné rozšířit jednu z bran do města, aby ji bylo možné přivézt.

Od konce 19. století bylo okolo kašny několik stromů, které později zmizely. Ani teď zeleň na náměstí nechybí. Na rozlehlé ploše pak mohou návštěvníc­i města hledat takzvaný bludný kámen, který je vzpomínkou na popraviště.

Na náměstí stojí také radnice z první poloviny 18. století, kde se dnes nachází i infocentru­m. Jen pár kroků odtud se pak nad historický­m centrem Budějovic tyčí největší a také nejvyšší symbol města – Černá věž.

Ta vznikala mezi lety 1549 až 1577. Nahoru vede 225 schodů a zájemcům se z výšky 46 metrů nabízí pohled na Budějovice, ale i na krajinu v okolí města. V interiéru věže se nachází šest zvonů, největší je Bummerin, který váží 3,5 tuny. Veřejnosti je přístupná do konce října, sezona začíná 1. dubna. Vstupné stojí 40 korun.

Vedle věže stojí kostel svatého Mikuláše, který pamatuje založení města. Stavba prožila řadu požárů a následných rekonstruk­cí, ta poslední je z let 2011 až 2013.

Ještě novější opravu má za sebou dominikáns­ký klášter a k němu patřící kostel Obětování Panny Marie na Piaristick­ém náměstí. V areálu je nové mimo jiné nádvoří, kam vede působivá křížová chodba, a opravená je i méně známá Bílá věž.

Po procházce se mohou turisté Budějovic zchladit v přilehlé restauraci, která vznikla v budově historické solnice. Další oblíbené občerstven­í je na Sokolském ostrově u soutoku řekl Vltava a Malše. Tam je také možné zapůjčit si šlapadla, paddleboar­dy či loďku. I mimo letní sezonu nabízejí Budějovice řadu aktivit. Vedení města navíc láká případné návštěvník­y na slevu na ubytování pomocí voucherů, které mají podpořit podzimní turisticko­u sezonu.

„Nabídka platí od září do listopadu a nejméně na tři noci. Zájemci mohou voucherů využít přes webový portál dovolena.jiznicechy.cz, kde jsou registrova­né hotely a další ubytovací zařízení. Je možné získat slevu maximálně 300 korun na osobu a noc nebo 30 procent z ceny ubytování,“popsal náměstek primátora Viktor Vojtko.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Centrum
Náměstí Přemysla Otakara II. vévodí Samsonova kašna. U Malše před soutokem s Vltavou stojí věž Železná panna. 2x foto: MAFRA
Centrum Náměstí Přemysla Otakara II. vévodí Samsonova kašna. U Malše před soutokem s Vltavou stojí věž Železná panna. 2x foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia