MF DNES

Další dávka se bude někdy kombinovat

-

Pokud bude vakcín dostatek a proočkujem­e zájemce z nejrizikov­ějších skupin, měly by být nabídnuty vakcíny bez omezení věku všem, kteří projeví zájem,“řekla MF DNES viroložka Ruth Tachezy.

Očkování třetí dávkou se v Česku nyní doporučuje všem lidem nad 60 let. Kdo by se měl nechat přeočkovat nejdřív?

První by měli být osloveni a očkováni lidé se sníženou imunitou, kteří se mohou očkovat již 4 týdny po první dávce. Starší lidé a ti, co mají chronická onemocnění, srdeční, plicní, pokud mají odstup od první vakcinace 8 měsíců. Vakcinaci třetí dávkou by bylo vhodné kombinovat s vakcinací proti chřipce.

Jako třetí dávka se budou podávat vakcíny na bázi mRNA, tedy Moderna a Pfizer. Co dostanou naočkovaní AstraZenec­ou?

Je doporučené se očkovat stejnou vakcínou, ale je možné se též očkovat i jinou mRNA vakcínou, pokud nebude k dispozici stejná či budou preferovat jinou schválenou vakcínu.

Očkování třetí dávkou má být dobrovolné, ale uvažovalo se, že povinné by bylo pro personál v domovech seniorů. Jsou další skupiny, které by měly být očkovány povinně?

Je logické, aby se v zájmu svém i pacientů nechali očkovat ti, kterým hrozí nejvyšší riziko infekce. Obecně bych doporučila očkování profesím, které přicházejí do styku s větším počtem lidí. (poe)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia