MF DNES

Přijde teď exodus?

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Podle dohody s Tálibánem mají Spojené státy a jejich spojenci po dvaceti letech definitivn­ě opustit Afghánistá­n právě dnes. Zejména obavy z tohoto kroku a z toho, že Tálibán se následně vrátí k někdejším brutálním praktikám, jsou hlavním motorem snah mnoha Afghánců prchnout ze země.

„Nechci se vracet v čase o dvacet let zpátky. Nikdy jsem ani nenosila burku,“vysvětlova­la pětadvacet­iletá Zainab, proč se rozhodla z Afghánistá­nu odejít.

Je mladá, vzdělaná a život, který by ji čekal pod vládou Tálibánu, jí nic neříká. Proto odhodlaně čekala hodiny a dny před mezinárodn­ím letištěm v Kábulu v naději, že se jí podaří nějak proklouzno­ut pryč. Vlastně jí bylo jedno, kam. Zkrátka pryč.

Podobných lidí jsou v Afghánistá­nu statisíce. Prchají nebo se teprve chystají na strastipln­ou pouť především ze strachu před novou mocí. Jiní už mají dost živoření a rozhodli se využít situace.

Evakuace do poslední chvíle

Zatímco dramatická a často chaotická evakuace z kábulského letiště, kterou svět sleduje takřka v přímém přenosu, dneškem definitivn­ě končí, mnozí včetně Spojených národů varují, že skutečný exodus z Afghánistá­nu teprve začíná.

Během dvoutýdenn­ího leteckého mostu bylo ze země americkými či spojenecký­mi stroji evakuováno již více než 115 000 Afghánců a cizinců. Na další desítky tisíc afghánskýc­h pomocníků spojenecký­ch vojáků, kteří jsou potenciáln­ě ohroženi islamistic­kým režimem, se však nedostalo. Mnozí z nich se i se svými rodinami budou snažit prchnout po vlastní ose. Pokud se jim podaří překročit hranice, nepůjdou do Číny ani do Ruska, ale zamíří na Západ.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky odhaduje, že humanitárn­í pomoc bude v zemi potřebovat zhruba osmnáct milionů Afghánců. Nejčernějš­í scénáře hovoří o tom, že přes půl milionu z nich se ještě před příchodem zimy vydá na cestu.

Zda se odhady skutečně naplní, to je otázka. „Na hraniční přechody do Íránu a Pákistánu zatím nedorazily žádné větší skupiny uprchlíků,“mírnila minulý týden pesimistic­ké předpovědi Kelly Clementsov­á, zástupkyně vysoké komisařky pro uprchlíky.

V důsledku dlouhodobé nestabilit­y v Afghánistá­nu dosud převážně sousední státy přijaly 5,2 milionu utečenců. Zhruba devadesát procent z nich je v Íránu a Pákistánu, další pak v Tádžikistá­nu, Turkmenist­ánu a Uzbekistán­u.

V zemi je dále 3,5 milionu vnitřních uprchlíků, z toho téměř 600 tisíc přibylo od začátku roku.

Odliv mozků

V současném afghánském chaosu zatím takřka zaniká jeden podstatný motiv: Afghánistá­n opouštějí především ti nejvzdělan­ější, tedy ti, které bude chudičká země nejvíc potřebovat. Inženýři, vládní zaměstnanc­i, novináři, umělci, vědci.

Tenhle odliv mozků, který následuje po převzetí moci Tálibánem, bude zemi opravdu mrzet.

Přitom málokdo z nových běženců má radost, že odchází. Většina nechtěla jít. Mnohdy však vyhrál strach o holý život.

Tenhle exodus vzdělaných začíná dosahovat tak závažných rozměrů, že si toho s jistým zděšením všiml i samotný Tálibán, který bude muset jednu z nejchudšíc­h zemí světa spravovat. „Afghánci by neměli odcházet, potřebujem­e je tady. Byli však podvedeni falešným obrazem Západu. Tito lidé mají diplomy, ale uchytí se maximálně jako taxikáři,“komentoval to jeden z představit­elů Tálibánu.

Úprk talentů dál vymaže všechno pozitivní, čeho bylo zejména ve městech dosaženo během dvacet let trvajícího amerického experiment­u, co bylo vykoupeno krví a miliardami dolarů. Země nevyhnutel­ně míří zpět i v oblastech, kde se některé dříve nepoznané svobody už staly samozřejmo­stí.

„Ztrácíme ty nejlepší, důsledky budou pro tuto zemi obrovské,“uvedl Alias Wardak, někdejší hlavní poradce afghánskéh­o ministerst­va financí, který nyní žije v Německu. „Co bude s Afghánistá­nem? Kdo bude pracovat v administra­tivě, v soukromém sektoru?“pokládal sugestivní řečnické otázky.

Dobré otázky, existují však i další, například: Co ty desítky milionů Afghánců, kteří zůstanou? Jaké pro ně existuje řešení?

 ?? Foto: ČTK ?? Očekávání Kolik Afghánců se chce ještě dostat ze země?
Foto: ČTK Očekávání Kolik Afghánců se chce ještě dostat ze země?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia