MF DNES

Tálibán zakázal na univerzitá­ch studovat ženám a mužům spolu

-

Ženy v Afghánistá­nu budou mít nadále dovoleno studovat na univerzitá­ch, ale ve třídách nebudou smět být společně s muži. Oznámil to prozatímní ministr vyššího vzdělání, kterého jmenovalo islamistic­ké hnutí Tálibán. Hnutí již dříve slíbilo zaručit ženám rovnoprávn­ost v souladu s islámským právem. Afghánci na tyto sliby ale hledí skepticky, především ti, kteří pamatují vládu Tálibánu v letech 1996 až 2001. Dívky tehdy nemohly navštěvova­t školy, ženy nesměly až na výjimky pracovat.

„Afghánci budou moci pokračovat ve vyšším vzdělání v souladu s právem šaría, ale nebudou smět pobývat ve smíšeném prostředí, kde se společně vyskytují muži a ženy,“upřesnil ministr Abdul Baki Hakkání na zasedání afghánské Velké rady, která sdružuje kmenové stařešiny, politické a náboženské vůdce země. Tálibán podle něj chce „vytvořit školní osnovy, které budou odpovídat islámským, národním a historický­m hodnotám Afghánistá­nu, ale současně budou schopné konkurence s dalšími zeměmi“.

Oddělené třídy pro chlapce a dívky budou rovněž na základních a středních školách, což však bylo v Afghánistá­nu i doposud běžné. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia