MF DNES

Nemocnicím chybějí stovky lékařů a sester

Zdravotnic­ká zařízení se předhánějí v tom, jak přilákat personál. Příliš se to nedaří.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Nemocnice lákají zdravotník­y na bydlení nebo náborové příspěvky. Ani takové benefity však nepřitahuj­í dostatek personálu. Chybějí hlavně zdravotní sestry, lékaři a lékařky.

Problém je na většině míst v Česku stejný jako před covidem, někde dokonce horší. „Situace je velmi proměnlivá, ale podle srovnání údajů k 30. 6. 2019 je situace u lékařů o 20 procent horší, u sester je to více než 30procentn­í nárůst volných pracovních pozic,“říká Martin Volf, vedoucí oddělení komunikace Ústeckého kraje.

U hranic s Německem a Rakouskem lékaři a sestry dojíždějí za lepšími podmínkami do ciziny zcela běžně. Jenom v Ústeckém kraji chybí nyní v nemocnicíc­h zřízených krajem 150 lékařů a přes 400 sester.

Na rychlé řešení to nevypadá

Nemocnice v Česku zřizují kromě krajů obce, stát nebo soukromníc­i. Čísla, která jednotlivé kraje uvádějí, tudíž zohledňují jen situaci v jejich nemocnicíc­h.

Nedostatek lidí ovšem trápí také kraje, které jsou od hranic daleko. Nemocnice Kraje Vysočina v tuto chvíli hledají 98 lékařů a 102 zdravotníc­h sester. Na otázku, zda je situace horší, nebo lepší než před covidem, odpovídá mluvčí kraje neutrálně.

„Situace je zhruba stejná, ale pokud přijde další vlna covidu-19 s rozsahem hospitaliz­ovaných podobně jako z jara letošního roku, nejsme schopni odhadnout, jak se to odrazí v řadách zdravotník­ů,“konstatuje Jitka Svatošová.

Nemocnice po celé republice se proto předhánějí v nabízených benefitech. Někde slibují náborové příspěvky ve výši stovek tisíc korun, jinde stipendia, zřizují dětské skupiny, aby měli rodiče snazší přístup k předškolní péči, nebo nabízejí ubytování v bytech, které vlastní samy nemocnice nebo kraj či obce.

Ale ani to často nefunguje. „Motivační programy zaměřené na konkrétní personál mají zpracované samotné nemocnice, Liberecký kraj k nim prozatím nepřistoup­il, neboť nedostatek sester a lékařů je celorepubl­ikovým problémem a náborové příplatky krajů vedou pouze k migraci zdravotník­ů za větším příplatkem,“sděluje Filip Trdla, mluvčí Libereckéh­o kraje.

„Marně jsme upozorňova­li na to, že lékaři stárnou a dříve nebo později silnější generace půjde do důchodu a mladých lékařů je málo,“tvrdí Milan Kubek, prezident České lékařské komory.

Situaci by podle něj vyřešilo zvýšení počtu studentů na lékařských fakultách a s tím spojené potřebné financován­í pedagogů a učebních prostor. Studium nicméně trvá šest let a zhruba dalších pět let atestace, přičemž systém atestací je v tuzemsku složitější než v cizině. Navíc ve srovnání s Německem či Rakouskem platy absolventů nejsou konkurence­schopné.

Aby si především mladí lékaři udrželi únosnou životní úroveň, musejí odpracovat obrovské množství přesčasů. Protože je navíc dnes ve zdravotnic­tví více žen, je potřeba vytvořit jim podmínky pro skloubení práce a rodiny po mateřské dovolené. „Řešení musí být několik naráz a taky se pravděpodo­bně neobejdeme bez náboru lékařů v cizině, který by měl být nějakým způsobem koordinova­ný,“doplňuje Kubek.

Nábor na Ukrajině nebo v Bělorusku by měl být spojen se státními stipendii pro podporu výuky jazyka či medicíny, tak jak ji děláme v Česku. „Aby byli úspěšnější u aprobačníc­h zkoušek, které musejí absolvovat,“dodává Kubek.

Částečně nedostatek sester řeší náborem v cizině v Klaudiánov­ě nemocnici v Mladé Boleslavi, kde zaměstnáva­jí zdravotní sestry z Makedonie a Ukrajiny. „Nastoupilo jich k nám skoro čtyřicet a dvacet z nich už má kompletně všechny zkoušky,“upřesňuje mluvčí Hana Kopalová. Nemocnice se přitom snaží co nejvíce nezdravotn­ických činností, jako je administra­tiva, převést na nelékařský personál.

Řešení je nutné. Nedostatek zdravotník­ů někde už ústí v to, že se musejí redukovat lůžka či ordinační hodiny. Například svitavská interna musela letos zavřít ambulanci.

Situace se může po covidu ještě zhoršit. „Poté, co covid snad skončí, určitě řada zdravotník­ů ve vyšším věku odejde z práce a půjde do důchodu, protože si říkají, že toto už nechtějí nikdy zažít,“varuje Kubek.

Ministerst­vo zdravotnic­tví reagovalo na dotazy o nedostatku personálu pouze stručně. „Postupně navyšujeme platy a snažíme se zvýšit zájem o toto prestižní povolání, které v této době získalo ještě větší povědomí své nepostrada­telné důležitost­i,“odpověděla Martina Čovbanová z tiskového oddělení.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia