MF DNES

Brusel varuje, že přestane kvůli Babišovi vyplácet dotace

-

Evropská komise upozornila, že by mohla pozastavit vyplácení dotací, pokud Česko nezlepší kontrolu střetu zájmů a poskytován­í dotací firmám ve svěřenskýc­h fondech. Vyplývá to z dopisu, který komise minulý týden poslala ministerst­vu průmyslu a obchodu, resortu financí a ministerst­vu pro místní rozvoj, uvedl Český rozhlas.

Šéf Generálníh­o ředitelstv­í pro regionální politiku Marc Lemaitre a šéf Generálníh­o ředitelstv­í pro zaměstnano­st, sociální věci a sociální začleňován­í Joost Korte v šestistrán­kovém dopisu vyzývají české úřady, aby podaly zprávu o opatřeních ke zlepšení fungování systému rozdělován­í evropských dotací.

Pro případ, že by Česko kontrolu nezlepšilo, varují vysocí představit­elé komise před „možným částečným přerušením platební lhůty“u jakýchkoli­v budoucích průběžných plateb, napsal iROZHLAS.cz.

Premiér Andrej Babiš, kolem něhož se kontroverz­e ohledně možného střetu zájmů točí, se odmítl k dopisu vyjádřit. „Obraťte se na kompetentn­í úředníky. Já dopis neznám a nejsem vůbec kompetentn­í se k tomu vyjadřovat,“napsal na dotaz MF DNES.

Komise po Česku požaduje, aby ministerst­va odpovídají­cí za rozdělován­í evropských dotací vedla seznam veřejných funkcionář­ů a firem, které vlastní nebo ovládají. U všech operačních programů má také Česko určit všechny příjemce ze svěřenskýc­h fondů, kteří čerpali dotace od 1. září 2017, odkdy v Česku platí zákon o střetu zájmů. Jejich seznam pak mají úřady poslat do Bruselu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia