MF DNES

Z Nové krve zbyla pouze pachuť

Když hasiči v srpnu symbolicky kropili střechu Národního divadla v připomínce požáru před 140 lety, netušili, že oheň doutná spíše uvnitř.

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Ještě na jaře to zvenčí v Národním divadle vypadalo na idylu. Zdejší činoherní umělecký šéf Daniel Špinar seznámil veřejnost s revolučním uváděním představen­í v blocích. Tak zásadní tah, který ovlivní ekonomiku první scény, se nemohl obejít bez souhlasu ředitele Jana Buriana. Minulý týden však ukázal, že šéf Národního divadla už nadále ochrannou ruku nad Špinarovým­i nápady držet nehodlá: vyšlo najevo, že se Špinar rozhodl o rok dříve ukončit svůj mandát.

Situace je logickým vyústěním kritiky ředitele první scény, do které se Špinar během léta pustil. Buriana označil za žábu na prameni, divadelní matador totiž vedle první scény a dalších funkcí dlouhé roky vede činoherní katedru na DAMU. „Celé to souvisí s kauzou ‚Ne!musíš to vydržet‘ a celým divadelním establishm­entem, na který jsem byl schopen se dívat poměrně zblízka,“uvedl Špinar. Oči mu prý po šesti letech ve funkci otevřelo vystoupení studentů DAMU, kteří se vyjádřili kriticky k atmosféře ve škole. Sám Špinar se za studenty postavil a zmínil sexismus, šikanu a manipulaci. „Jsem natolik znechucen, že v tom chvilku nechci být.“

„Vždy se snažím odmyslet rovinu osobního konfliktu od profesních problémů. Přiznám se, že Špinarovy výroky v některých médiích, že nejlepší by bylo rozpustit herecký soubor, mne zaskočily,“komentoval Burian Špinarův odchod. Ve svých funkcích hodlá zůstat a napjatou atmosféru ve škole prý řeší.

Raději se nepotkávaj­í

Burian z logiky své funkce Špinarovy předchozí kroky a styl vedení bránil, nyní však v oficiálním vyjádření náhle uvedl, že se „první česká scéna nemůže změnit v autorské divadlo“. „Činohra má být autorská. Proto české divadlo vypadá, jak vypadá. Vede to tady několik konzervati­vních a zkostnatěl­ých lidí,“reagoval Špinar. Svá slova potvrdil i ve včerejším osobním videu.

Na poklidný rozchod to rozhodně nevypadá, oba si prý v rámci dohody uzpůsobili režim tak, aby se v budovách první scény potkávali co nejméně. Špinar totiž začínající sezonu ještě odřídí a rád by nástupci svou funkci v poklidu předal.

Předčasně tak končí éra, kterou roku 2014 Daniel Špinar se svou koncepcí Nová krev razantně zahájil odchody některých herců. Nové vedení chtělo nabídnout komplexní divadelní zážitek, k režijní práci zvalo převážně tvůrce Špinarovy generace.

Některým divákům ctícím tradici (ať už to znamená cokoli) tento styl nevyhovova­l, ovšem v Národním divadle vzniklo několik zapamatová­ní hodných kusů, přibylo několik hereckých nadějí. Aleje škoda hodnotit tuto éru předčasně.

Když už se Národní divadlo odhodlalo dát hlavní slovo „rozhněvané­mu muži“, mělo ho nechat doříct poslední větu. A stejně tak se tento progresivn­í tvůrce měl oprostit od osobních animozit a nabídnutý prostor zcela využít.

Takhle zbývá jen oboustrann­á pachuť, která diváka mate.

První česká scéna se nemůže změnit v autorské divadlo.

Jan Burian ředitel Národního divadla

Vede to tady několik konzervati­vních a zkostnatěl­ých lidí.

Daniel Špinar šéf činohry Národního divadla

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia