MF DNES

Podvod století, z 1. mise je zase Modrý kód

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Nejdříve se člověk naštve, pak směje a nakonec uzná, že naletěl na docela důvtipný, protože až kouzelně bizarní trik.

Totiž na způsob, jakým se Prima po mocném lákání na seriálovou novinku 1. mise, v níž se čekalo akční nasazení mladých vojenských lékařů, vrátila zadními vrátky do své tradiční nemocnice, do kulis Modrého kódu, respektive Sestřiček.

Zpět do jídelny

Stačilo poslat dotyčné mediky na stáž právě do starých studiových kulis a k pohledné sestavě dorostu přidat pár spolehlivý­ch herců v čele s Janem Dolanským v roli velitele, který si drsné hulákání armádního drilu vyloženě vychutnává.

Vlastně se zrodil největší podvod v dějinách seriálu, ale současně se jeho potměšilá záludnost nedá neocenit. Včetně odkazů v čele s neschopným lékařem jménem Vlach, jímž se jasně připomene doktor Cvach z Nemocnice na kraji města.

Jistě, doba se změnila, takže se musí řešit gender, sexuální obtěžování, eutanazie, ale taky pár starosvěts­kých facek. Z bojové mise sice zbyl jenom výcvik, takže se děj stěhuje zpět do ateliéru včetně výrazného nápisu Jídelna a operační zákroky provázené přepjatou hudbou vypadají pořád stejně, ať pacienta přejede bicykl, nebo tank.

Na druhé straně se z diagnostic­kého úkolu v uzamčené místnosti stane docela napínavá hra, kde má jazyk studentů blíž ke generační realitě než obvykle, a kupodivu občas zajiskří i humor, o který se zasluhuje zejména neurotický chirurg v podání Marka Němce.

Jenže to všechno jsou jen kosmetické úpravy, ve skutečnost­i pokračuje Modrý kód alias Sestřičky, počínaje vycpávkový­mi konverzačn­ími obraty a konče skutečnost­í, že hrdinky rojící se zejména kolem sesterny za svými mužskými kolegy po herecké stránce zaostávají.

Že půjde opět o vztahy, city, intriky, je nasnadě, navíc s nánosem náborového letáku ministerst­va obrany, kterak se pod maskou vojácké tvrdosti skrývají ušlechtilé bytosti.

Současně si 1. mise hraje tak trochu na SuperStar, protože ze širšího výběru adeptů na postup do mezinárodn­í sestavy vojenských lékařů postupně odpadávají slabší články. Divák si tedy může tipovat, kdo z mladých dojde až do finále, pouze s tím rozdílem, že hlasovat pro vlastní oblíbence se nedá.

Nicméně už kvůli souhře tandemu Dolanský–Němec si 1. mise zaslouží ještě šanci. Třeba si režisér Vojtěch Moravec prosadí, že líbivé tvářičky vyžene z učebny do terénu k ostrému zásahu, přestože naděje, že 1. misí Prima omladí své publikum, zůstává minimální.

Hlavní důvod k mírné smířlivost­i však zavdává skutečnost, že vedle jiné novinky Primy, vesnické telenovely Hvězdy nad hlavou, zavání 1. mise alespoň lehkou provokací ve stylu klamavé reklamy.

1. mise TV Prima, 2021

45 %

 ?? Foto: TV Prima ?? Velitel Jan Dolanský (uprostřed) cvičí v seriálu 1. mise budoucí vojenské lékaře.
Foto: TV Prima Velitel Jan Dolanský (uprostřed) cvičí v seriálu 1. mise budoucí vojenské lékaře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia