MF DNES

Divadelní září zahájí krvavá Stigmata i Cabaret

- — Tomáš Šťástka

Už první záříjové dny ukazují, že letošní devátý měsíc bude napěchovan­ý divadelním­i premiérami stejně jako ten loňský. Scény se totiž snaží dostat k divákům všechny novinky, které během letošního nekonečně dlouhého jara za zavřenými dveřmi nazkoušely.

Ing. Čert nebo jazz

Už ve čtvrtek se v pražském Divadle Komedie představí nezvyklý projekt Stigmata, který mapuje devadesáti­letou historii této scény. „Pojmenoval­i jsme projekt Stigmata, protože z prostor Divadla Komedie, z jeho historie jako by vyvěraly krvavé rány. Divadelní osobnosti se tu střídaly pod výrazným vlivem ideologick­ých či ekonomický­ch důvodů a ozvěny takových odchodů pro nás zanechávaj­í v mramorovýc­h stěnách divadla nesmazatel­né stopy,“vysvětluje název režisér Tomáš Loužný, který do novinky pozval Andreu Bereckovou, Kryštofa Krhovjáka, Petra Ťopka či třeba Agátu Červinkovo­u.

Loužný novinku charakteri­zuje jako divadelní procházku Komedií. „Forma kombinuje klasičtějš­í přístup komunikace s divákem z jeviště spolu s různými zastávkami ve zbytku divadla od kavárny po předsálí nebo zázemí,“vysvětluje. „Nejde však o historicko­u učebnici nebo dokument, celá inscenace je spíše satirická hyperbola neúprosnéh­o divadelníh­o světa. Obecněji je to také pokus o tematizaci mezí svobodné umělecké tvorby, do které neustále zasahují ideologick­á či ekonomická omezení.“

Nedaleké Divadlo Bez zábradlí týž den v premiéře uvede vlastní zpracování Cabaretu, klasický jazzový muzikál zde uvedou s živou hudbou Jakuba Šafra a jeho orchestru. Režie se chopil Adam Skala a diváci se mohou těšit na Michaelu Tomešovou v alternaci s Rozálií Havelkovou, Karla Heřmánka mladšího či Filipa Kaňkovskéh­o.

Jen o den později pak zajímavé novinky chystá Studio Hrdinů a Divadlo Na zábradlí. Prvně jmenované v pátek uvede premiéru Vraždy ing. Čerta. Divadelní adaptaci dle předlohy Ester Krumbachov­é, kterou proslavil stejnojmen­ný film s Jiřinou Bohdalovou a Vladimírem Menšíkem, zde režíruje Ivana Uhlířová. Oceňovaná herečka si v novince i zahraje spolu s Michalem Kernem a Vasilem Fridrichem.

Zábradlí pak na stejný den chystá premiéru Ztracených iluzí. Divadelní adaptaci slavného díla Honoré de Balzaca upravil a zrežíroval Jan Mikulášek, ve scéně Marka Cpina si zahrají Robert Mikluš, Miloslav König či Jana Plodková.

Vlnu různorodýc­h ohlasů jistě zdvihne i páteční premiéra v ostravském Divadle Petra Bezruče. Tomáš Dianiška zde totiž režíruje vlastní hru nazvanou Špinarka. Slibuje „dokumentár­ní fikci o předčasně zesnulé známé české zpěvačce“.

 ?? Foto: Tereza Křenová ?? Michaela Tomešová v muzikálu Cabaret.
Foto: Tereza Křenová Michaela Tomešová v muzikálu Cabaret.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia