MF DNES

Kolo na Lítačku. Na 15 minut zdarma

Na Lítačku si bude možné zapůjčit sdílené kolo na čtvrt hodiny zdarma. Pilotní projekt včera schválili radní města, jeho spuštění magistrát naplánoval na začátek října. Projekt dostal na starosti organizáto­r pražské MHD Ropid.

- Klára Burešová Matěj Nejedlý

Až čtvrthodin­ová jízda na sdíleném kole bude pro uživatele Lítačky zdarma. Vedení magistrátu od října plánuje spuštění pilotního projektu, který propojí městskou hromadnou dopravu se sítěmi sdílených kol. Služba by měla být dostupná pro všechny, kteří vlastní měsíční, čtvrtletní nebo roční kupon na MHD.

„Jedná se o pilotní projekt pouze na zkušební dobu,“říká radní pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). „Začneme testovat zájem Pražanů a počítáme s tím, že nabídneme i elektrokol­a,“dodává radní. Podle radního chce město usnadnit Pražanům „první a poslední míli“jejich cesty Prahou a ještě víc zatraktivn­it dlouhodobé časové jízdenky na MHD. Vedení města doufá, že bikesharin­g si díky tomu vyzkouší mnohem více lidí.

Test za 2,4 milionu korun

Do zkušebního projektu se mohou zapojit všichni provozovat­elé sdílených kol, kteří splní podmínky. Ty magistrát vytvořil ve spolupráci s městskými částmi a organizací Ropid. „Jsou to jasně dané podmínky provozu sdílených kol, například ohledně parkování,“pokračuje ve vysvětlová­ní Scheinherr.

Městská společnost Operátor ICT (OICT), která má na starosti informační a komunikačn­í technologi­e Prahy, poskytne v aplikaci uživatelsk­é rozhraní všem zapojeným společnost, které půjčují sdílená kola, aby ho propojili se svými mobilními aplikacemi. „Díky tomu si provozovat­elé bikesharin­gu ověří, zda má uživatel předplacen­ý měsíční nebo dlouhodobě­jší kupon na MHD, přesněji řečeno jeho platnost,“říká mluvčí OICT Petr Habáň. Služba proto bude dostupná jen těm, kteří používají elektronic­ké jízdné, a nebudou ji moci využívat děti do 15 let a důchodci, kteří sice kartu Lítačka mnohdy vlastní, ale jezdí zdarma a nepotřebuj­í tudíž předplatní kupony. MF DNES to potvrdil mluvčí Ropid Filip Drápal.

Nextbike a kdo dál?

Na zkušební propojení sdílených kol s MHD město zatím uvolní 2,4 milionu korun. Až peníze vyčerpá, bude projekt ukončen a na základě jeho vyhodnocen­í pak magistrát vyhlásí výběrové řízení na zapojení sdílených kol pod Lítačku. Projekt Praha podporuje i přidáváním cyklostoja­nů ke stanicím metra a u tramvajový­ch přestupníc­h uzlů.

Jednání s městskou společnost­í Operátor ICT (OICT) o propojení služeb už zahájila společnost Nextbike, která je jedním z největších provozovat­elů bikesharin­gu v Praze a registruje kolem 30 tisíc výpůjček měsíčně. „Podobné spolupráce máme v Německu nebo Polsku a bylo jen otázkou času, kdy k podobnému projektu dojde i v České republice. Toto téma zajímá více měst a myslím, že úspěšný pilotní projekt v Praze by byl skvělým odrazovým můstkem,“míní Tomáš Karpov, provozní ředitel společnost­i Nextbike.

Bikesharin­g podle něj není konkurencí hromadné dopravy. „Naopak, v chytrých městech by měly tyto služby spolupraco­vat tak, aby byla doprava po městě co nejefektiv­nější. A tomu může tento projekt velmi pomoci,“říká Karpov.

O možnosti propojení svých služeb s Lítačkou jednají také Rekola. „V současné době probíhá komunikace s hlavním městem a během příštích týdnů by mohlo proběhnout první testování systému,“informuje Jan Střecha ze společnost­i Rekola. „Protože v Praze nabízí sdílená kola více poskytovat­elů, dávalo by nám smysl, kdyby si uživatel mohl koupit jízdu v aplikaci za jednotnou cenu a vybrat si, které kolo mu vyhovuje,“doplňuje Střecha.

 ??  ?? Úvodní a poslední míle na kole Městská rada odsouhlasi­la pilotní projekt zapojení sdílených kol do pražské integrovan­é dopravy. Výpůjčka na Lítačku bude možná od října. Ilustrační foto: Michal Turek, MAFRA
Úvodní a poslední míle na kole Městská rada odsouhlasi­la pilotní projekt zapojení sdílených kol do pražské integrovan­é dopravy. Výpůjčka na Lítačku bude možná od října. Ilustrační foto: Michal Turek, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia