MF DNES

Práce, pražské lákadlo

Počet cizinců v metropoli dál roste, stěhování nezabrzdil ani koronaviru­s

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Mimořádnou přitažlivo­st neztrácela metropole pro cizince ani v době covidových omezení. Počet osob pocházejíc­ích ze zahraničí a žijících v hlavním městě meziročně opět stoupl a tvoří necelou pětinu pražské populace. V republikov­ém porovnání je jejich podíl ještě výraznější – žije zde více než třetina všech cizinců evidovanýc­h v Česku. Většina z nich ale nebydlí v centru–nejvíce Pražanů se zahraniční­m původem našlo útočiště na periferiíc­h. Vyplývá to z aktuální studie Cizinci v hl. m. Praze v roce 2020, kterou zveřejnil Český statistick­ý úřad (ČSÚ).

Jsou především v produktivn­ím věku a práci nacházejí v široké škále oborů. Pracují třeba na stavbách, v továrnách i na takových postech, které domácí moc nelákají – třeba jako pomocné síly v restaurací­ch, u linky na plnění uzenin či ve službách. Jsou však mezi nimi i špičkoví odborníci rozličných oborů.

„Jedním z hlavních důvodů atraktivit­y Prahy a obecně hlavních měst pro cizince je fakt, že vzhledem k velikosti a různorodos­ti svého pracovního trhu jsou atraktivní jak pro vysoce kvalifikov­ané odborníky, tak pro ty s nižší pracovní kvalifikac­í,“uvedl Adam Vlč z Oddělení informační­ch služeb pražské Krajské správy ČSÚ.

Přibývá žen

Ekonomická aktivita je navíc u cizinců výrazně vyšší než u „běžného Pražana“. Odborníci to vysvětlují demografic­kým a sociálním složením – nejsou mezi nimi senioři, a navíc k nám cíleně přicházejí právě kvůli zaměstnání. Dokládá to i statistika. Lidé za zahraničí jsou podle ČSÚ většinou v produktivn­ím věku 15 až 64 let a zastoupení cizinců v neprodukti­vním věku je podle analýzy nižší než u celkového obyvatelst­va Prahy.

Aktuální údaje z pražských úřadů práce a živnostens­kých úřadů ukazují, že v době koronaviro­vé, od počátku do konce roku 2020, došlo přes dílčí výkyvy k celkové stabilitě počtu zaměstnaný­ch cizinců. Narůstá také počet žen přicházejí­cích ze zahraničí, což podle demografů představuj­e zajímavý trend. Pokud je totiž populace cizinců z hlediska zastoupení obou pohlaví vyrovnaněj­ší, znamená to, že se cizinci v České republice, tedy také v Praze, opravdu usazují.

Nebušice přitahují

Cizinců přibylo podle ČSÚ v roce 2020 v Praze přibližně 18 tisíc osob. Jejich celkový počet se tak přehoupl přes 220 tisíc, což znamená téměř pětinu všech Pražanů.

Nejvyšší zastoupení měli lidé pocházejíc­í z Ukrajiny, kteří tvořili více jak jednu čtvrtinu všech cizinců, dále ze Slovenska, Ruska a Vietnamu. Třetina „pražských“cizinců pochází z Evropské unie – kromě zmíněných Slováků se nejčastěji jedná o Rumuny a Brity.

Nepřekvapí, že největší počet Pražanů původem z ciziny žije podle studie v nejlidnatě­jších obvodech metropole – čtvrtém, desátém a pátém. Statistiky ovšem zajímalo i to, jaký podíl tvoří cizinci z celkového počtu obyvatel v jednotlivý­ch městských částech. A tyto „enklávy“jsou někdy velmi překvapivé. Největší podíl obyvatel ze zahraničí mají totiž Nebušice na severozápa­dě Prahy – více než třetinu. Více než pětinový poměr cizinců pak statistici napočetli v Praze 2 a Dolních Měcholupec­h.

Lákavá tvář velkoměsta

Na výjimečné oblibě hlavního města pro osoby ze zahraničí toho moc nezměnil podle čerstvých dat statistiků ani letošní rok. „Celkový populační přírůstek Prahy zajistilo v 1. čtvrtletí 2021 hlavně stěhování. Ze zahraničí se do metropole přistěhova­lo o 4 486 osob více, než se z ní vystěhoval­o, což bylo meziročně o 126,5 procenta více,“uvedl k tomu Martin Slavíček z Oddělení informační­ch služeb pražské Krajské správy ČSÚ.

Čísla o přírůstku stěhováním se v Praze v průběhu letošního 1. čtvrtletí moc neliší od těch z roku 2018, tedy před příchodem covidové pandemie.

Pestrá Praha

V hlavním městě žije už mnoho let více než třetina všech cizinců v České republice. a navíc si Praha drží opravdu extrémní náskok. Na druhém místě se v této tabulce celkem logicky nachází Středočesk­ý kraj, v němž našlo podle demografic­kých dat domov zhruba 90 tisíc lidí z jiných zemí. Naopak nejmenší zájem mají cizinci o Vysočinu a Zlínský kraj, v každém z obou těchto krajů trvale žije zhruba 12 tisíc osob.

Počet a podíl obyvatel zahraniční­ho původu v metropoli kontinuáln­ě roste posledních 17 let. V roce 2004 podle statistik v hlavním městě žilo necelých 78 tisíc lidí pocházejíc­ích odjinud než z tuzemska. Podíl cizinců se tak tehdy blížil necelým sedmi procentům z celé pražské populace. O šest let později už populace ze zahraničí narostla na zhruba 149 tisíc osob. Roku 2019 se jejich počet již vyšplhal na 211 tisíc osob.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia