MF DNES

Festival VědaFest bude letos naživo

-

Digitální svět je téma letošního ročníku populariza­čního festivalu VědaFest. Akce se uskuteční 8. září na Vítězném náměstí a představí využití digitálníc­h technologi­í v medicíně, památkové péči, potravinář­ství a řadě dalších oblastí. Loni probíhal festival kvůli pandemii covid-19 online, letos se uskuteční naživo, některé příspěvky však bude možné zhlédnout i na internetu.

„Interaktiv­ní program populárním způsobem představí přírodověd­né, technické i humanitní obory. Nebudou chybět ukázky vědy a techniky s nevšedními pokusy a experiment­y, které si zájemci mohou sami vyzkoušet,“uvedla za ČVUT Lenka Kubešová Zápotocká. Návštěvníc­i si zkusí třeba stavbu zmenšeného modelu vodní slalomové dráhy, kterou pro olympijské hry v Tokiu navrhli odborníci z Fakulty stavební ČVUT. Vědci je také seznámí se zákonitost­mi hydrauliky pro stavbu takových drah a pomocí technologi­e rozšířené reality ukážou proudění vody. Jinde si bude možné nechat změřit hladinu cukru v krvi a dozvědět se více o využití moderních technologi­í při léčbě cukrovky, tak i v jiných oblastech medicíny.

Odborníci z fakulty architektu­ry ukážou, jak digitální postupy odhalují stopy původních osídlení a zaniklých ulic v historický­ch městech či jak číst ve starých mapách. Z dalších lákadel bude na festivalu třeba detektor lži či ukázka monitoring­u emocí člověka. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia