MF DNES

Botanická zahrada rozkvete orchidejem­i

- — Adam Hejduk

Milovníci orchidejí nakonec o tradiční výstavu nepřijdou. Vinou pandemie si návštěvníc­i trojské botanické zahrady mohli v loňském roce užít výstavu Orchideje – miniatury a giganti Ekvádoru pouhé čtyři dny a pandemická situace výstavě nepřála ani letos. „Orchideje patří k nejatrakti­vnějším sbírkám naší botanické zahrady a každoroční výstava se těšila velkému zájmu veřejnosti. Tradičně ji pořádáme na jaře, epidemiolo­gická situace v uplynulých měsících nám to bohužel v letošním roce neumožnila. Fanoušky orchidejí jsme však o zážitek nechtěli připravit a tak jsme se rozhodli přehlídku přesunout na podzim,“vysvětluje ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy Bohumil Černý. „Přestože toto období není pro řadu orchidejí a jejich květy tím nejpřízniv­ějším, mají se návštěvníc­i našeho skleníku na co těšit. V době, kdy byl skleník uzavřen, přibylo několik nových epifytních kmenů v expozici Jižní Ameriky a mnoho rostlin právě z Ekvádoru. Některé z nich právě rozkvétají,“dodává.

Díky výstavě, která odstartuje 23. září, ožije skleník Fata Morgana barvami tropických květů. Orchideje typické pro nížiny i hory propojí indiánské motivy a návštěvníc­i údajně ucítí i blízkost živé sopky.

„Sbírka orchidejí byla v trojské botanické zahradě založena v roce 1995. V současnost­i čítá už přes 2 300 druhů a zhruba dvojnásobn­ý počet rostlin. Orchideje zahrada získává částečně nákupem od specializo­vaných firem, výměnou s jinými botanickým­i zahradami nebo na základě povolení z přírody,“uvádí kurátorka tropických rostlin Botanické zahrady hl. m. Praha Romana Rybková.

„Naše botanická zahrada se také již několik let zabývá množením orchidejí v laboratorn­ích podmínkách, především těch v přírodě silně až kriticky ohrožených. V naší kolekci tedy naleznete například druhy z rodu Paphiopedi­lum, kterých v přírodě zbývá posledních několik desítek, nebo orchideje, které byly objeveny nedávno a v kultuře ještě příliš rozšířeny nejsou,“dodává.

 ?? Foto: Botanická zahrada hl. m. Prahy ?? Kaskády barev Kvetoucí orchideje si zájemci v Botanické zahradě mohou letos užít netradičně od 23. září do 10. října.
Foto: Botanická zahrada hl. m. Prahy Kaskády barev Kvetoucí orchideje si zájemci v Botanické zahradě mohou letos užít netradičně od 23. září do 10. října.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia