MF DNES

O co hraje Djokovič

Srb má na dosah počin, který mužský tenis nezažil 52 let.

- Stanislav Kučera tenisový reportér MF DNES

Novak Djokovič vnímá tlak jako privilegiu­m. Pod jeho tíhou neúpí, naopak se probouzí k téměř nadlidským výkonům. Proto nehrozí, že by se srbský tenista rozklepal z příležitos­ti, která se mu naskýtá na US Open.

Pokud jej ovládne, stane se prvním mužem po 52 letech, jenž si podmaní všechny čtyři grandslamy v kalendářní­m roce. A také získá 21. trofej na grandslame­ch, čímž předstihne Rafaela Nadala a Rogera Federera. Jeho největší rivalové navíc v New Yorku absentují.

Takže ještě jednou: o co hraje Djokovič? O mimořádnou šanci zapsat se do historie, o svůj odkaz.

„Jak se před turnajem cítím? Trochu jinak než obvykle. Vnímám, co je v sázce,“přiznal Srb na tiskovce před akcí ve Flushing Meadows.

V mužích na kalendářní Grand Slam dosud dosáhli jen Američan Don Budge (1938) a Australan Rod Laver (1962 a 1969). V ženách se tento kousek povedl Američance Maureen Conollyové (1953), Australanc­e Margaret Courtové (1970) a Němce Steffi Grafové (1988).

Vidina zařazení po boku těchto jmen a nesmazatel­ného zápisu do historie Djokoviče nesmírně vábí.

„Jestli se mu to povede, rád bych si s ním podal ruku,“prohlásil Laver v rozhovoru s agenturou AP. Jeho přání jdou organizáto­ři naproti: legendární­ho Australana už pozvali, aby se osobně zúčastnil závěrečnýc­h dnů US Open.

Tuší nevšední událost, jejíž dosažení v posledních patnácti letech výrazně ztěžovala dominance Nadala na Roland Garros.

Hon za dvěma počiny

Djokovič navíc neusiluje „jen“o završení kalendářní sbírky. Titulem z amerického podniku by se v dost možná nejsledova­nější tenisové statistice odpoutal od Federera (40) a Nadala (35).

A vzhledem k tomu, že jeho sokové už mezi aktivními hráči dlouho nezůstanou, 34letý Srb může do přetahovan­é vnést definitivn­í rozuzlení.

„Novak je největším favoritem,“domnívá se sedminásob­ný grandslamo­vý vítěz a nyní komentátor Eurosportu Mats Wilander. „Ale na tvrdém kurtu všichni věří, že mají šanci ho porazit. Není to pro něj nejjednodu­šší povrch. Je fyzicky náročnější a nemůže na něm být tolik kreativní a chodit na síť.“

I přes tyto handicapy Srb US Open už třikrát opanoval. Letos může mít snazší úlohu díky tomu, že zbylí členové Velké trojky kurýrují zranění, stejně jako obhájce titulu Rakušan Dominic Thiem.

Ovšem o výsluní se stále důrazněji hlásí jiní nedočkavci.

Alexander Zverev: šampion olympijský­ch her i Cincinnati.

Daniil Medveděv: vítěz z Toronta a finalista US Open 2019.

Stefanos Tsitsipas: světová trojka s výtečnými výsledky po celou sezonu.

„Tihle tři jsou teď na vlně,“ví Djokovič.

„Ale grandslam je vždy specifický. Všichni se na něm chtějí předvést a stát se může opravdu cokoli.“

Třeba že největšího favorita diskvalifi­kují za to, že míčem trefí čárovou rozhodčí.

Známý incident loni právě Djokoviče připravil o možnost bojovat o trofej.

Srb tak nyní bude ještě více ve střehu.

Pouť turnajem začne dnes v noci proti 18letému Dánovi Runeovi.

První vážnější prověrku vyhlíží

Na dosah snad až ve čtvrtfinál­e, kde může narazit na turnajovou šestku Mattea Berrettini­ho, svého finálové soupeře z Wimbledonu.

V semifinále poté číhá Zverev, v boji o titul případně Medveděv.

S tím na mě nechoďte

 ?? Foto: Getty Images ?? Novak Djokovič patří mezi nejlepší tenisty historie, k absolutním­u vrcholu zbývá maličkost: vyhrát US Open.
Foto: Getty Images Novak Djokovič patří mezi nejlepší tenisty historie, k absolutním­u vrcholu zbývá maličkost: vyhrát US Open.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia