MF DNES

Praktické informace

-

● Jak se tam dostat:

Do Českých Budějovic je možné jet autem z Prahy dvěma cestami. Jedna vede přes Tábor, tedy i po dálnici D3 a měří zhruba 70 kilometrů. Druhá varianta nabízí trasu přes Písek a tedy po D4, která nyní končí u středočesk­é Příbrami. Návštěvníc­i ale mohou využít i vlak, z hlavního města rychlíky na jih Čech jedou lehce přes dvě hodiny.

Kam ve městě Jihočeské muzeum:

Budova na Senovážném náměstí v centru Budějovic nyní hostí výstavu Co přinesla dálnice. Ta představuj­e archeologi­cký výzkum z okolí D3 a potrvá až do 7. listopadu. Muzeum ale láká i na výstavu střeleckýc­h terčů nebo historii počítačů. Otevřeno je celoročně od úterý do neděle vždy od 9 do 17.30 hodin. Plné vstupné stojí 90 korun a zlevněné 50.

Černá věž

Téměř 73 metrů vysoká věž je v září a říjnu otevřená od úterý do neděle vždy od 10 do 18 hodin. Vstupné je 40 korun. Nová sezona začne 1. dubna.

Budějovick­ý Budvar

Národní pivovar je možné navštívit každý den od 9 do 17 hodin. Prohlídka trvá hodinu, běžné vstupné stojí 180 korun a zlevněné 90. Podrobnost­i včetně rezervace jsou na webu budejovick­ybudvar.cz/prohlidky.

Co vidět v okolí Budějovic Hluboká nad Vltavou:

Město je známé především oblíbeným zámkem, který nabízí několik prohlídkov­ých tras či výhled z věže. Otevřeno je od úterý do neděle od 9 do 16.30 hodin. V zámecké jízdárně pak sídlí jedna z poboček Alšovy jihočeské galerie.

Holašovice:

Vesnička stojí západně od Budějovic a autem do ní dojedete za necelou půlhodinu. Unikátní soubor budov ve stylu takzvaného selského baroka je od roku 1998 na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Kleť:

Na nejvyšší vrchol Blanského lesa je možné vyjet lanovkou nebo tam vede řada pěších značených tras. Nahoře stojí restaurace s vyhlášenou česnečkou a rozhledna. Za příznivého počasí jsou z ní vidět Alpy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia