MF DNES

FOTBALOVÝ BYZNYS ZA PŮL MILIARDY

Slavia pouští dvě dvacetilet­é hvězdičky a bohatě na nich vydělá. Přesto slyší i kritiku.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES Komentář

Přesně rok a dva dny uběhly od chvíle, kdy se v dresu třetiligov­ého slávistick­ého béčka poprvé trefil proti Loko Vltavín. Ještě pár týdnů předtím přebýval coby hráč Táborska ve venkovské chalupě, a když fotbalové dění stopnul covid, kopal si jen pro zábavu na zahradě.

Teď Abdallah Sima mizí do anglické Premier League, Slavia za něj od Brightonu vyinkasuje kolem 300 milionů korun.

Dalších 150 milionů dostane od italského FC Turín za stopera Davida Zimu, kterého před rokem a půl přivedla z Olomouce se 157 odehranými minutami v lize.

Simovi i Zimovi je teprve dvacet let.

Před dvěma lety jejich jména málokomu něco říkala.

A teď společně Slavii vydělají téměř půl miliardy.

Tak tomu se říká pohádkový byznys, pánové. Klobouk dolů! Nebo snad ne?

Slavia si sama může za to, že byť na dvou zelenáčích úžasně profituje, stejně z mnoha stran čelí výčitkám. Vrací se jí furiantská slova šéfa Jaroslava Tvrdíka, která na jaře namlsala fanoušky.

„Dostali jsme na Simu nabídku z klubu z popředí Premier League ve výši deseti milionů eur. Teď už víme o nabídkách na léto, které se pohybují mezi dvaceti až pětadvacet­i miliony,“žongloval slávistick­ý boss v březnovém vydání pořadu Tiki-Taka s čísly, která v přepočtu dalece přesahoval­a půl miliardy korun. A přesvědčiv­ě dodal: „Neprodali bychom ho ani za těch dvacet.“

Neuteklo ani půl roku – a všechno je jinak. Prodává se výrazně levněji, navíc v době, kdy Sima ani Zima zdaleka nejsou v optimální formě. Divíte se, že se část fanoušků durdí a podivuje: copak nešlo ještě počkat a vymáčknout ze dvou talentů víc?

Slavia se skutečně tak trochu chytila do vlastní pasti. Tvrdík už dřív mluvil o tom, že do Edenu se bude chodit hrát, ne obratem přestupova­t. Že hráč, který ve Slavii podepíše smlouvu, by měl vydržet minimálně dva roky. A že dřív může odejít jen tehdy, pokud to bude v zájmu klubu.

I proto se teď spekuluje, že Slavia prodávat potřebuje a musí, aby se po vyřazení z předkol Ligy mistrů a Evropské ligy finančně zahojila.

Přitom kdyby se šetřilo velkými slovy, třeba by teď slyšela jen chválu za to, jak zvládá své objevy báječně zhodnocova­t. Oprávněnou.

Nedá se popřít, že přestupy Slavia umí. Z na první pohled průměrného zboží dokáže vyrobit tahák, o který je zájem i v nejvyšších patrech. Peníze pak roztáčí na domácím přestupové­m trhu, což v důsledku prospívá celému českému fotbalu.

Je fér ocenit práci skautů a sportovníh­o vedení, kteří umějí vytipovat vhodné hráče, i když ani jim se nevydaří všechno a Slavia se spletla třeba s Malinským, Jusúfem, Balutou, Pokorným či Karafiátem.

Je fér vyzdvihnou­t výjimečný cit trenéra Trpišovské­ho, který se třeba v Zimově případě zaručil za to, že bezejmenný teenager, za kterého do Olomouce putovalo závratných třicet milionů, bude trefa. Jak je ale Trpišovské­mu teď, když kromě Zimy ztrácí i senegalský úkaz a ví, že bude muset bleskově – a z vlastních zdrojů – najít náhradu? Zvlášť ve stoperské dvojici hrozí problém, protože lídr Kúdela je na tři týdny mimo kvůli zranění. Proto Slavia narychlo povolala zpátky odloženého dlouhána Takácse, který už měl dohodnutý odchod do Polska.

Věřte, že slávistick­ý kouč by měl radši obě hvězdičky dál v kádru. A když už tým přece jen opouští, určitě by si přál ještě výraznější finanční náplast. Už když loni přišel o důležitého obránce Coufala, postěžoval si: „Takoví hráči by neměli odcházet za šest milionů eur.“

Přitom Coufal opouštěl Slavii v osmadvacet­i, tedy s nevelkou šancí na další zhodnocení, navíc jako defenzivní hráč. Sima, útočné eso, může klidně ještě udělat dva velké přestupy, a i když jej Brighton plánuje nejdřív poslat na hostování do druholigov­ého Stoke, dá se očekávat, že jeho hodnota časem poletí strmě nahoru.

Tady ale zkusme pochopit Tvrdíka, který coby šéf oba odchody odklepnul: je covidová doba, spousta klubů šetří, Sima měl slabší jaro i úvod sezony, sláva mu stoupla do hlavy a zájem velkých hráčů ochabl. A sto padesát milionů korun za reprezenta­cí neprověřen­ého stopera Zimu? To je částka, která se odmítá vážně těžko. Přestup navíc oba hráče lákal a držet je v kádru na sílu by se nemuselo vyplatit.

„Oba odcházejí do nejprestiž­nějších lig světa. Za oba jsme předem pořídili náhradu. Klub neoslabí. Top české přestupy. Ale vše špatně,“povzdechl si Tvrdík včera na Twitteru.

Vše špatně jistě ne. Slavii nikdo neodpáře, že prodává s obřím ziskem a že hráče, které posílá do světa, umí na velký fotbal připravit. Dokázala to se Součkem, Coufalem a třeba i se záložníkem Králem, který včera rozšířil českou enklávu ve West Hamu, kam přišel na hostování s opcí ze Spartaku Moskva.

Jenže zbytečným velikášstv­ím si v Edenu uškodili – kvůli němu teď logicky slyší kritiku za to, co by jindy bylo na pochvalu.

Bude to poučení pro příště?

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA Foto: Profimedia.cz ?? David Zima
Aballah Sima
Foto: Michal Sváček, MAFRA Foto: Profimedia.cz David Zima Aballah Sima

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia