MF DNES

Školy už plošně nezavřeme

- Eva Pospíšilov­á Alžběta Šimková Vladimír Vokál

Myslím, že nový školní rok bude velmi náročný, protože covid tu ještě je a zároveň potřebujem­e, aby se rozběhlo doučování a zotavovací plán, který pro české školství máme,“říká v rozhovoru pro MF DNES ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Epidemiolo­gové zcela otevřeně hovoří o tom, že pandemická situace se v září nejspíš zhorší. Počítáte s tím?

Co se týká jakéhokoli­v vývoje v celé společnost­i, tak není možné, a v oblasti školství dvakrát není možné, přistupova­t k plošným opatřením. Já jsem několikrát řekl, že ta nejtěžší rozhodnutí minulého podzimu se týkala právě škol a uzavření třeba prvních stupňů. To už si teď nemůžeme dovolit.

V rozhovoru pro iDNES.cz jste vyloučil, že by hrozilo plošné uzavření škol. To už opravdu nehrozí?

Ze všech debat, které vedeme s ministerst­vem zdravotnic­tví a jeho odborníky, tak v žádné z těch strategií a variant ministerst­vo zdravotnic­tví o plošném uzavření škol neuvažuje. A já jsem za to jednoznačn­ě rád.

S jakým scénářem se tedy v novém školním roce počítá?

Ministerst­vo zdravotnic­tví chce využít data ze screeningo­vého testování pro případné prodloužen­í testování v místech, kde bude výskyt covidu-19 významný, tedy nad hranicí 25 pozitivníc­h případů na sto tisíc testů. Jinak scénář počítá jednoznačn­ě ze strany krajských hygienický­ch stanic a ministerst­va zdravotnic­tví s tím, že zásahy budou lokální. To znamená, pokud se nákaza vyskytne v nějaké škole, tak proběhne epidemické šetření a bude do případné karantény uvrženo co nejméně lidí, maximálně celá třída. Pevně věřím, že to nebudou celé školy.

Pokud by se ale přece jen začala situace v celé společnost­i horšit tak, že by se začaly opět plnit jednotky intenzivní péče, tak co první zavedete ve školách jako krizové opatření? Bude to třeba nošení roušek a respirátor­ů i ve třídách?

Jsem připraven, že může přijít požadavek ministerst­va zdravotnic­tví na to, aby roušky byly nošeny i ve vnitřních prostorách. Ostatně pokud se podívám třeba na manuál Rakouska, tak provoz škol je tam vázán na to, že od určité incidence, tedy výskytu pozitivníc­h případů na 100 tisíc testů, by roušky byly nutné i ve výuce. Já bych byl ale velmi nerad, aby to tak bylo, protože to má spoustu komplikací. Ale vnímám to tak, že pokud by se situace zhoršila, tak to může být jeden z kroků, který umožní udržet školy v prezenčním způsobu výuky. Samozřejmě je potřeba počítat s tím, že bude docházet k nějakým lokálním zásahům. Proto ale máme v zákoně popsánu distanční výuku, kterou si už učitelé myslím velmi dobře osvojili.

Školy čeká dnes, respektive zítra, a 6. a 9. září testování. Co si od toho slibujete?

Testování, které ministerst­vo zdravotnic­tví koncipuje jako screeningo­vé, má ukázat, jaká je situace nejen ve školách u mladých lidí, ale vlastně v celé společnost­i po návratu dětí z prázdnin do školního režimu a po přechodu rodičů z dovolenkov­ého do režimu pracovního.

Kdy budete mít kompletní výsledky za všechna tři kola testování?

Očekávám, že nejpozději 10. září nám ministerst­vo zdravotnic­tví předá nejen výsledky, ale také řekne, jaký bude další postup.

Předpoklád­áte, že se testování v podobném režimu ještě někdy v budoucnu zopakuje? Například po podzimních nebo vánočních prázdninác­h?

Nemám žádnou informaci ze strany ministerst­va zdravotnic­tví, že by plánovalo nějakou další vlnu plošného testování, tak jako je tady toto.

Jak to bude s rouškami po konci plošného testování u dětí, u kterých jejich rodiče testy odmítnou? Budou je stále muset nosit ve třídách?

V tuto chvíli je platné opatření ministerst­va zdravotnic­tví do 10. září a ta opatření pro netestovan­é děti platí do tohoto data. Samozřejmě pokud hlavní hygienička rozhodne o prodloužen­í testování v některých školách, tak se dá očekávat, že povinnost nošení roušek ve výuce pro netestovan­é děti zůstane zachována. Ale v tuto chvíli platí režim pouze do 10. září.

Pokud na některé škole dojde k prodloužen­í testování, bude platit i to, že nenaočkova­né a neotestova­né děti nebudou moci cvičit uvnitř tělocvičen nebo zpívat? A nemůže se v krajním případě, kdy by se současný režim prodlužova­l, stát, že tyto děti nebudou z uvedených předmětů klasifikov­ány?

Zatím se bavíme o screeningo­vém testování, které má přispět k tomu, že se podaří zkrotit podzimní nárůst, který je z pohledu epidemiolo­gů logický. Ale nečekám, že by to mělo být testování, které bude probíhat celou dobu. Samozřejmě že pokud by ministerst­vo rozhodlo o jeho prodloužen­í, tak je potřeba se bavit také o tom, jestli neupraví i podmínky ve školách.

Máte aktuální informace o tom, kolik procent učitelů se už nechalo očkovat?

V jarním termínu, kdy měli učitelé přednost, se nechalo očkovat 170 tisíc pedagogick­ých a nepedagogi­ckých pracovníků z téměř 300 tisíc, což je cirka 60 procent. Další z těch mladších věkových kategorií se pak nechávali očkovat poté, jak se otevíraly další věkové kategorie. Předpoklád­ám, že proočkovan­ost je na třech čtvrtinách, ale liší se to kraj od kraje.

Kolik procent žáků z těch, co se mohli očkovat, tedy od 12 let, se očkovat zatím nechalo?

Hovoří se o tom, že u první dávky jsme někde nad 20 procenty, a myslím, že plná proočkovan­ost v kategorii 12 až 15 je někde těsně pod 10 procenty.

Odborníky i rodiče teď hodně zajímá to, jak budou děti, které zažily více než rok covidových opatření, lockdown, uzavření škol, připraveny do života. Co s nimi podle vás tahle zkušenost udělala? Máte vůbec nějaké kvalifikac­e a kvantifika­ce těch největších vědomostní­ch ztrát, v jakých předmětech, kde všude?

Častokrát se vyčítá, a ministerst­vu školství nevyjímaje, že se nerozhoduj­e na základě dat. Já bych chtěl říct, že tady byla opakovaná šetření České školní inspekce. Ostatně na to jsme reagovali minulé léto intervencí 1,3 miliardy korun do počítačové­ho a softwarové­ho vybavení škol. To šetření ale samozřejmě pokračoval­o dál a zjistili jsme, že počet dětí, které měly na začátku problémy a kterých bylo tuším 250 000, se podařil redukovat na 50 000. Což je ale stále velké číslo, to si přiznejme.

V létě jste na to reagovali letními doučovací kempy. Jak dopadly? Měly vůbec smysl?

Už teď vám mohu říct, že podle informací z terénu, od organizáto­rů nebo i od dětí, to smysl mělo. U mnoha žáků kempy přispěly k větší socializac­i a získávání zase nějakých návyků, ať už to bylo v oblasti vzdělávání, nebo sportu.

Minulý týden nicméně Česká školní inspekce vydala zprávu, že tisíce studentů základních i středních škol má po dlouhé distanční výuce mezery ve znalostech. Ministerst­vo plánuje finanční podporu doučovaní od září. Má to pomoci i ve vyrovnání rozdílů ve vědomostec­h, na které upozornila inspekce?

Po dobu celé pandemie k tomu přistupuje­me tak, že chceme znát data, proto ta šetření ruku v ruce s Českou školní inspekcí probíhají. Od dnešního dne dáváme školám 250 milionů korun na cílené doučování, ať už individuál­ní, nebo skupinové. A v dané podpoře budeme pokračovat i v následujíc­ích letech i s využitím Národního plánu obnovy, tedy s využitím evropských prostředků, které také budeme investovat do toho, aby školy měly ještě více prostředků na cílené doučování u žáků, kde hrozí vzdělávací neúspěch.

Jak bude toto doučování vypadat? Bude to nad rámec výuky, nebo její součástí?

Bavíme se o cíleném doučování a ten, kdo rozhoduje o tom, jestli je potřeba na individuál­ní bázi, nebo skupinové, jsou školy a učitelé. A bavíme se o doučování, které probíhá mimo standardní výuku. Zároveň jsem rád, že jsme doučování neomezili na to, že by ho měli dělat pouze učitelé, ale chceme, aby se zapojili i studenti pedagogick­ých fakult a neziskový sektor, protože mix věcí, které jsou potřeba doučit, je různý a různé jsou i i lidské zdroje a kapacity na jednotlivý­ch školách.

Nebude to pro žáky, kteří doučování budou potřebovat, znamenat, že aby vše dohnali, budou muset být ve škole déle? Třeba i osm deset hodin?

Vzdělávání není rozhodně koncipován­o tak, aby na pětihodino­vou výuku navazovalo další pětihodino­vé doučování. Bavíme se o tom, že ten, kdo určí správný rozsah, je pedagog, který situaci na škole posoudí a samozřejmě nebude přetěžovat žáky tak, aby doučování padlo vniveč. Tedy to správné nastavení je na učitelích, kteří vědí, co dělají, a samozřejmě mix doučování musí být nastaven tak, aby byl ku prospěchu žáka, a ne aby ho zatížil.

Nehrozí, že vedle doučování budou chtít učitelé dohánět učivo z loňska a dávat jeden test za druhým? Co k tomu ministerst­vo doporučuje?

Jsem velmi rád, že spousta škol k tomu už v minulém roce přistoupil­a velice rozumně. Ale mohou se vyskytnout školy nebo učitelé, kteří k tomu přistoupí tak, že by se snažili dohnat vše do puntíku, co mají napsáno ve školním vzdělávací­m programu, a co nejrychlej­i to dohnat a oznámkovat. To není ten správný přístup. Já jsem nejenom apeloval na rodiče, ale zároveň kolegové připravili metodický materiál i ve spolupráci s Českou školní inspekcí, který školám říká, jakým způsobem mohou redukovat obsah tak, aby se zaměřily na to důležité a nebyly pod tlakem, že si musí odškrtat úplně všechno. Znovu zdůrazňuji, že to není ten správný přístup a školy dostaly návod, jak postupovat.

Předpoklád­ám, že proočkovan­ost je na třech čtvrtinách, ale liší se to kraj od kraje.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ??
Foto: Michal Turek, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia