MF DNES

Kauza Čapí hnízdo se vrací policii

Vyšetřovat­elé mají vyslechnou­t další svědky v případu, v němž je obviněn premiér Babiš.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Kauza údajného dotačního podvodu kolem olbramovic­ké farmy Čapí hnízdo se opět vrací na stůl pražských kriminalis­tů. Rozhodl o tom státní zástupce Jaroslav Šaroch, který případ, jenž se táhne už přes šest let, vede. Policisté nyní mají čas do půlky září, aby vyslechli některé důležité svědky.

„Státní zástupce i v průběhu zpracování věci vyhodnocov­al veškerá nová zjištění, která vyplývala jak z podání obhajoby, tak z informací, které se objevily ve sdělovacíc­h prostředcí­ch, a dospěl k závěru, že některé informace mohou být pro další postup ve věci relevant- ní a je namístě se jimi blíže zabývat,“uvedl včera mluvčí městského státního zastupitel­ství Aleš Cimbala.

Na další otázky

MF DNES ohledně nových svědectví však odvětil, že zmínka o výslechu svědků je maximum, co zastupitel­ství může nyní zveřejnit.

V kauze kolem padesátimi­lionové dotace pro farmu Čapí hnízdo u středočesk­ých Olbramovic čelí trestnímu stíhání premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Obviněných bylo původně více, včetně někdejšího místopředs­edy ANO Jaroslava Faltýnka, jejich stíhání však bylo zastaveno.

Výslech premiérova syna

Šaroch původně zastavil stíhání Babiše i Nagyové, nejvyšší žalobce Pavel Zeman však v roce 2019 jeho rozhodnutí zrušil a stíhání pokračuje. Babiš kauzu opakovaně označuje za účelovou a podobně jako Nagyová tvrdí, že k porušení zákona nedošlo. Oba jsou obviněni z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU.

Vyšetřovat­elé by nyní mohli mít zájem o opakovaný výslech bývalého manažera a člena širšího vedení farmy Čapí hnízdo, jehož anonymní výpověď v červenci zveřejnil server Seznam Zprávy. Muž se údajně přihlásil žalobcům s tím, že u výslechů před čtyřmi, respektive třemi lety neřekl úplnou pravdu a chce výpověď doplnit.

V kauze by chtěl vypovídat i premiérův syn Andrej Babiš mladší, jehož má policie v září vyslýchat také kvůli jeho údajnému zavlečení na Krym v roce 2017.

Farma Čapí hnízdo původně patřila Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se ale přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a následně získala evropskou dotaci v programu pro malé a

střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Akcie měly vlastnit Babišovy děti a partnerka, ale po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila. Premiér holding v roce 2017 vložil do svých svěřenskýc­h fondů.

Babiš mladší pro Seznam Zprávy prohlásil, že v únoru 2008, v době, kdy farma získala zmíněnou dotaci, mu však žádné akcie farmy nepatřily. Smlouvu o jejich převodu měl prý podepsat až „kolem roku 2011 nebo 2012“. Nadto několikrát prohlásil, že byl „izolován jako nevhodný svědek v kauze Čapího hnízda“.

V jiném rozhovoru pro web iRozhlas.cz však uvedl, že tuzemské policii nedůvěřuje. „Nevěřím už české policii ani justici, takže nevidím žádný smysl ve spolupráci s nimi,“prohlásil. Premiér už dříve jeho vyjádření v rozhovorec­h pro média označil za pokračován­í „odporného zneužívání nemocného člověka, kterým je můj syn“. Babišovi mladšímu byla diagnostik­ována schizofren­ie, podle něj však nesprávně a léky, které mu lékaři předepsali, podle svých slov přestal užívat.

S novými vyšetřovat­eli

Policista Pavel Nevtípil, který na ostře sledovaném případu pracoval od jeho počátku, od policie již odešel. Kauzu však nyní u hospodářsk­é kriminálky dostanou lidé, kteří na ní s Nevtípilem dřív spolupraco­vali, uvedla včera na dotaz MF DNES policie. Tím lze také vysvětlova­t nezvykle krátkou lhůtu, kterou policisté na doplnění důkazů dostali.

Až kriminalis­té vyslechnou všechny potřebné svědky, bude státní zástupce znovu rozhodovat o tom, zda v kauze podá obžalobu.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ?? Foto: archiv ?? Andrej Babiš mladší.
Foto: archiv Andrej Babiš mladší.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia